Šta Bosanci i Hercegovci autobusima šalju dijaspori: Suho meso, Argete, cigarete

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Običaj slanja paketa vjekovna je balkanska praksa: nekada u vojsku, kad bi se od kuće otišlo na duži put – rodbina bi potrpala u paket stvari za koje misle da…

Običaj slanja paketa vjekovna je balkanska praksa: nekada u vojsku, kad bi se od kuće otišlo na duži put – rodbina bi potrpala u paket stvari za koje misle da će trebati i mogu koristiti.

Jedna od najvećih sreća je osjećaj otvaranja paketa. Različiti karakteri se dakako raduju različitim stvarima. Od suhomesnatih i drugih prehrambenih proizvoda, preko odjevnih predmeta, do knjiga, parfema na prirodnoj bazi ili drugačijih znakova pažnje.

Autobusi raznih kompanija po Evropi, od Hamburga do Barcelone, voze najrazličitije stvari. Od malih baklava preko, naravno, cigareta, čak i “pretis” lonaca u kojima se do Save još pomalo krčka spremljen grah ili lonac, Bosanci i Hercegovci čine svojim rođacima i prijateljima život u dijaspori ugodnijim.

U narodu poznat kao fenomen slanja dugih gaća, ovaj će se običaj, nema sumnje, prenositi na koljena na koljena. Uostalom, pogledajte fotogaleriju i zabavite se.

Izvor: Radiosarajevo.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o