Srednjobosanske šume svečano obilježile uspješnu 2018. godinu, radnici prezadovoljni

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Sinoć je u Vitezu održana manifestacija “Drugi stručno-edukativni zbor radnika Šumsko-privrednog društva Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne”.

Manifestaciji su prisustvovali brojni gosti među kojima su Premijer SBK Tahir Lendo, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva g-din Salkan Merdžanić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi SBK Nikola Grubešić, načelnici brojnih općina u Srednjobosanskom kantonu i mnogi drugi.

Šumsko-privredno društvo Srednjobosanske šume upošljava 900 radnika i trenutno je najuspješnije preduzeće u Srednjobosanskom kantonu ali i na širem području BiH. Nekada je ova firma ima velike gubitke, dok se sa dolaskom novog direktora dipl. ing. maš. Vildana Hajića mnogo toga promijenilo na bolje i firma se ima čime pohvaliti.

Uprava je preuzela firmu sa dugom od oko 20 miliona maraka. Za malo više od 2 godine Društvo je izmirilo svoje obaveze i uložilo značajna sredstva. U 2017. godini kroz šumsko uzgojne radove je uloženo blizu 3 miliona maraka u pošumljavanje. Posijano je milion i 250 000 komada sadnica – novog sadnog materijala i sav taj sadni materijal proizveden je u vlastitim rasadnicima u Bugojnu, Busovači i Travniku. Rasadnici predstavljaju osnovu za pošumljavanje a mnogo pažnje posvećeno je zaštiti šuma, te brigu prema uposlenicima, kroz segment zaštite na radu.

Značajno je napomenuti i da je u Srednjobosanskim šumama/Šumama Središnje Bosne, planskim aktivnostima ostvarena sječa šume za 50% manja, nego prije deset godina. 2006. godine sječa je bila 600.000 metara kubnih, a  2018. 420.000 kubnih metara drveta. Finansijski efekti 2006. bili su 35 miliona KM, a 2018. 42 miliona maraka, što je više za 7 miliona. Uz to svim uposlenicima stvoreni su dobri uslovi za rad, podignut je prosjek plaće iznad prosjeka Federacije, a što je jako važno, sve obaveze prema izvođačima, dobavljačima i državi su uredno i transparentno servisirani i u 2018. godini.

Uposlenici Društva sa svojim rukovodstvom upustilli su se i u gradnju objekata- šumskih upravnih zgrada u Bugojnu, Donjem Vakufu i Gornjem Vakufu-Uskoplju, putevima na teritorijama općina na kojima Društvo gazduje, a veoma dobra saradnja nastavljena je i ove godine sa lokalnim stanovništvom u općinama SBK.

Ono što pokazuje uspjeh firme i direktora jeste nedavno proglašenje najboljih privrednih kolektiva u našoj zemlji gdje je direktor g-din Vildan Hajić izabran za najuspješnijeg menadžera BiH za ovu godinu a ŠPD Srednjobosanske šume za naj firmu u BiH za 2018. godinu. Od nedavno Hajić je izabran i za predsjednika Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.

U uvodu programa je prikazan video snimak retrospektive urađenog u 2018. godini, video možete pogledati u nastavku:

Uslijedila je dodjela priznanja i to:

Najbolja sjekačka partija:

Treće mjesto osvojio je sjekač Kemal Muslimović sa pratiocem Samijem Batićem-Šumarija Bugojno sa 3583,3 metra kubna drveta;

Drugo mjesto – sjekač Jasmin Habib, sa pratiocem Muhamedom Habibom – šumarija Donji Vakuf ;

Prvo mjesto osvojio je sjekač Sejo Kajmak, pratilac Edin Juhić – Šumarija Busovača.

Tri najbolje posade traktora:

Treće mjesto osvojila je posada u sastavu : Jusuf Huzbašić sa kačiocima Džemil Bukvić i Mirzet Omerčević – Šumarija Fojnica.

Drugo mjesto osvojila je postava Šumarije Bugojno u sastavu : Muamer Behlić sa kačiocima Nahid Mandara i Mehmed Ramić. Prvo mjesto osvojila je posada traktora, također, Šumarije Bugojno u sastavu : Senaid Sadiković, vozač sa kočiocima Zijad Forić i Emir Ohran.

Najbolji manipulanti sječe i krojenja prema količini primljenih šumskih drvnih sortimenata:

Treće mjesto pripalo je Šemsudinu Selmanu, Šumarija Travnik

Drugo mjesto pripalo je Mirnesu Pandži, Šumarija Bugojno,

Prvo mjesto i epitet najboljeg manipulanta sječe i krojenja prema količini primljenih drvnih sortimenata pripalo je Rijadu Aliću iz Šumarije Bugojno.

Najbolji manipulanti otpreme:

Treće mjesto osvojio je Muharem Muhić, Šumarija Bugojno,

Drugo mjesto pripada Edimu Muhiću, Šumarija Travnik;

Prvo mjesto osvojio je Hajrudin Novalić, Šumarija Bugojno.

Najbolji inžinjeri- doznačari:

Treće mjesto osvojio je Fadil Aščić, Šumarija Travnik;

Priznanja za drugo mjesto dobiće Senad Aletić, Šumarija Fojnica

Prvo mjesto osvojio je Asaf Hadžibegović, Šumarija Bugojno.

Tri najbolje Šumarije na osnovu fizičkog obima proizvodnje u odnosu na Plan u 2018. godini:

Treće mjesto osvojila je Šumarija Travnik;

Drugo mjesto pripalo je Šumariji Novi Travnik

Prvo mjesto osvojila je Šumarija Kreševo

Šumarije, koje su ostvarile najbolji finansijski efekat u 2018. godini:

Treće mjesto osvojila je Šumarija Jajce;

Drugo mjesto pripalo je Šumariji Donji Vakuf;

Prvo mjesto osvojila je Šumarija Travnik.

Šumarije po realizaciji šumsko-uzgojnih radova u 2018.

Treće mjesto osvojila je Šumarija Gornji Vakuf – Uskoplje

Drugo mjesto pripalo je Šumariji Bugojno

Prvo mjesto osvojila je Šumarija Novi Travnik.

Nakon dodjele priznanja je upriličena svečana večera i zabavni program dok je tokom večeri dodijeljeno nagrada u vrijednosti 15 000 KM svim gostima čiji je listić izvučen iz bubnja koji su svi gosti dobili besplatno.

Direktor Društva g-din Vildan Hajić uz parolu Društva Idemo dalje najavio je za decembar 2019. godine novi skup ove vrste.

Snimak cijele manifestacije možete pogledati u prilogu ispod a fotografije na Facebook stranici Bugojno Danas ili klikom na OVDJE:

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o