Srednja tehnička škola Bugojno obilježila Dan broja PI

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

S obzirom da se širom svijeta na datum 14.3. obilježava Dan broja PI, aktiv profesora matematike Srednje tehničke škole Bugojno, u sastavu Bajrović Šeherzada, Bevrnja Dženana i Smajić Šeherzada, je također pokrenuo akciju obilježavanja dana broja Pi.

Svi znamo da se za taj broj najčešće uzima približna vrijednost 3,14 a da se on definiše kao omjer obima i prečnika kruga, pa nas sama pomen tog broja asocira na okrugle predmete. Stoga se na ovaj dan prave razne pizze, pite i okrugli kolači. I naši učenici, sa svojim profesorima, uzeli su učešće u raznovrsnim aktivnostima.

U 10h je u holu škole izvršena prezentacija panoa sa historijatom broja Pi i podjela mafina, torti i lizala sa porukama na kojima su razne matematičke zanimljivosti. Poslije toga je upriličeno takmičenje u broju napamet naučenih decimala broja PI, na kome je najviše uspjeha imao učenik IV C razreda Omeragić Tarik sa 224 zapamćene decimale. Nakon predaha, uslijedilo je okupljanje učenika na stadionu iza škole. Učenici su se poredali u obliku slova π, slikali, a zatim je startala utrka. U tom dijelu su organizaciju preuzeli profesor tjelesnog odgoja Alijević Ekrem i profesorica engleskog jezika Starčević Aida. Trasu u dužini od 3,14 km je prvi istrčao Karamanlić Faris, učenik IV C razreda. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i na bilo koji način podržali današnje aktivnosti.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/