SPOMENIK KULTURE: Hitno potreban donator za obnovu Starog grada Prusca!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Stari grad Prusac, prema historijskim podacima, prvi put se spominje 1478. godine u pismu koje je napisao bosanski sandžak-beg Skender-beg Dubrovčanima. U to vrijeme bio je jedan od najvećih gradova u zapadnoj Bosni.

Grad na litici

– Grad je sagrađen na litici iznad Prusačke rijeke. Prirodna konfiguracija terena štitila je grad sa svih strana, osim s južne, koja se stepenasto spušta. Grad se sastojao iz tri cjeline: tvrđave, obora i Donjeg grada. Tri kule i pet bastiona bilo je povezano zidovima debelim od 1 do 2,5 metara, u potpunosti prilagođenim stjenovitom terenu i fortifikacionim pravilima – kazao nam je Ismail Elkaz, efendija iz Prusca i sekretar Asocijacije za aktivno društvo (AZAD).

Po dolasku austrougarske vojske u Bosnu 1878. godine, tvrđava je kratko vrijeme korištena u vojne svrhe.

– Stari grad se nalazi u mjestu Prusac, oko 5 kilometara južno od Donjeg Vakufa. Od glavnog puta Donji Vakuf – Bugojno udaljen je oko 2 kilometra. Stari grad Prusac je nacionalni spomenik BiH i pod zaštitom države od 2004. godine. Uređen je za turističku posjetu i nadam se da će sve više turista posjećivati ovaj kraj koji ima šta pokazati – rekao je Elkaz.

Dodaje da se Stari grad trenutno nalazi u očajnom stanju i da se nada da će se naći neki donator koji će ga obnoviti.

– Velika bi šteta bila da ode u zaborav, ali u kakvom se sad stanju nalazi, nije nemoguće da se to desi. Svakodnevno pada kamenje sa Starog grada i nadam se da će ga iz razloga što je pod zaštitom države neko i zaštititi – istakao je Elkaz.

Profesor geografije Amer Dervić ističe da Prusac ima odlične predispozicije da bude turističko mjesto koje će “živjeti 365 dana”.

Restauriran krov

– U sklopu programskih sadržaja 505. Dana Ajvatovice prošle godine je u Pruscu svečano predstavljen javnosti restaurirani krov sahat-kule. Obnovu prusačke sahat-kule pomogao je Vehid Gunić, novinar, publicista i putopisac, rado viđen gost u Pruscu i svi stanovnici ovog kraja su mu vječno zahvalni zbog toga – rekao je Dervić.

Nastanak sahat-kule

Moguće da je sagrađena u 18. stoljeću

Dervić naglašava da Evlija Čelebija ne spominje 1660. godine ovu sahat-kulu, što znači da je nastala nakon tog vremena.

– Podaci govore da je sahat-kula, najvjerovatnije, sagrađena u 18. stoljeću. Tada grad nije imao toliku stratešku važnost, pa je sahat-kula sagrađena u jarku ispod istočnog zida koji je opkoljavao obor ispod tvrđave – kazao je Dervić.

Autor: A. VREBAC

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/