Specijalci MUP-a 1991./1995. Bugojno organizovali se u udruženje

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

U nedjelju je održana Prva-osnivačka skupština Udruženja veterana MUP-a Bugojno- Specijalna jedinica 1991./1995.

Ovom prilikom održana je svečana dodjela službenih legitimacija sa značkom udruženja svim pripadnicima udruženja, te prijem novih članova. Prilika je iskorištena i da se evociraju uspomene na ratni put pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Bugojno, te oda počast poginulim i umrlim pripadnicima ove jedinice. Nakon okupljanja, u stroju, na čelu sa ratnom zastavom, članovi udruženja su prošetali do Centralnog šehidskom spomen obilježja gdje je učenjem Fatihe odata počast poginulim pripadnicima jedinice, koja je osnovana krajem 1991. godine od aktivnih i rezervnih policajaca svih nacionalnosti.

Cilj osnivanja Specijalne jedinice MUP-a Bugojno bio je da se pruži što veća sigurnost i zaštita života svih građana u lokalnoj zajednici , bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, te očuvanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine. Pojavom ideja o podjeli Bosne i Hercegovine, po riječima prvog komandanta i predsjednika udruženja Sabahudina Karadže, jedinicu i PS Bugojno napuštaju skoro svi policajci srpske nacionalnosti, a nedugo zatim i policajci hrvatske nacionalnosti. Po njegovim riječima bez obzira na ova dešavanja jedinica je ostala vjerna izvršavanju policijskih poslova i zadataka , u prvom redu zaštiti života i pružanja sigurnosti svih građana bez obzira nas njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Svečanost dodjele službenih legitimacija sa značkom udruženja svim pripadnicima udruženja počelo je predajom raporta Mirsada Velića predsjedniku udruženja i prvom komandantu jedinice Sabahudinu Karadži, koji je pozvao na učenje Fatihe poginulim pripadnicima.

Istaknuto je kako je Specijalna jedinica MUP-a Bugojno kao jedina legalno naoružana policijska formacija poboljšala i stvorila uslove za formiranje uslova Štaba teritorijalne odbrane Bugojno, kao i stvaranje uslova za formiranje prvih jedinica Armije R BiH u lokalnoj zajedinici.

Po priznavanju Republike Bosne i Hercegovine od strane međunarodne zajednice jedinica se stavila na raspolaganje legalnim organima vlasti općine, države BiH i nastavila izvršavati svoje redovne poslove i zadatke na očuvanju suvereniteta i ustavnog poretka Republike BiH. Biti policajac i pripadnik ove policijske jedinice u ranim devedesetim nije bilo lako, ali je jedinica na najbolji način odgovorila svim zadacima.

Nakon 26 godina preživjeli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Bugojno organizovali su se u udruženje s osnovnim ciljom druženja, pomoći članovima udruženja, porodicama poginulih policajaca , te pomoć svim građanima na području Općine, kojima je potrebna.

Azam Mandžić/RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/