Spasioci iz RS-a se odrekli dnevnica u korist djevojčice koju su spasili u Turskoj, ali to nije sve…

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Starateljstvo nad djevojčicom Irmak Bajrak, koju je tim iz RS-a spasao iz ruševina razornog zemljotresa u Turskoj, preuzeo je njen dajdža. Ona je dobro. Idemo ka tome da uskoro posjeti RS, ali i da obezbijedimo stipendiju za njeno kompletno školovanje.

Rekao je to vršilac dužnosti direktora uprave Civilne zaštite Milan Novitović koji je u Turskoj primio zahvalnicu od predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana za sve zasluge koje je tim iz RS-a uložio da bi pomogao turskom narodu nakon razornog zemljotresa.

Novitović je boravak u Turskoj iskoristio da bi se raspitao kako je Irmak, ali i pokušao da stupi u kontakt sa njom.

Uspostavili smo kontakt sa njenim dajdžom. On je preuzeo brigu i staranje o dvanaestogodišnjoj djevojčici. Ona je dobro. Uz pomoć turskih kolega koristim ovo vrijeme u Turskoj da stupim u kontakt i razgovaram sa njom putem telefona. Nadam se da ću i uspjeti u tome u toku dana – naveo je juče Novitović.
Želja uprave Civilne zaštite, navodi Novitović, je da Irmak uskoro posjeti RS te da njen domaćin tom prilikom bude predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Pregovaramo i o tome šta možemo da učinimo da obezbijedimo sredstva za njeno kompletno školovanje. Sve te stvari i komunikacija otežano idu, zbog cijele situacije u Turskoj, posebno u regionu koji je pogodio razoran zemljotres. Ne znam kompletnu situaciju u vezi sa njenom porodicom, odnosno ko je sve od članova stradao u razornom zemljotresu tog kobnog februara – naglasio je Novitović.
Naveo je da su se članovi tima, kako su i najavili, već odrekli dijela dnevnica u korist spašene djevojčice, koji bi uskoro trebalo da bude uplaćen na račun njenih najbližih.

S obzirom na to da je čuveni pas Tora pokupila veliku slavu u Turskoj, Novitović kaže da bi ona uskoro trebalo da dobije pojačanje.

Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha.
Sponsored by MonadPlug
Tora će vjerovatno, poučeni svim ovim iskustvom koje smo imali u Turskoj, dobiti uskoro novo pojačanje. Tako da ćemo imati više pasa za potragu u ruševinama – naveo je Novitović.
Naglasio je da nastavljaju obuke sa kolegama iz Turske te da već 6. maja počinje obuka za pripadnike tima, odnosno medicinare, a 8. maja za pripadnike unutar tima za potrage i spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama.

Kod nas je u RS-u više od 70 pripadnika prošlo obuku. Iskustva iz Turske nas tjeraju da taj broj bude puno veći. Nastavljamo da sarađujemo i sa turskim PIKOM koji nam je partner godinama unazad – naveo je Novitović i dodao da će imati i zajedničke obuke sa kolegama iz Srbije i Hrvatske.
Milan Novitović rekao je da je zahvalnica koju je dobio od Erdogana u stvari zahvalnost svim spasiocima iz RS-a koji su na pravi način i u pravom trenutku odgovorili potrebama turskog naroda nakon razornog zemljotresa.

Zahvalnica pripada svim spasiocima uprave Civilne zaštite, odnosno svim spasiocima iz BiH koji su po bilo kojem osnovu otišli u Tursku i pružili pomoć ugroženom stanovništvu – naveo je Novitović.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/