Socijalna radnica Naila Muminović na orginalan način oslikava predmete

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

“Razigrani unikati” su praktične sitnice koje su za vrlo kratko postali polularni kako među djecom, tako i odraslima. Iza ove priče stoji Naila Muminović iz Gornjeg Vakufa,  koja je gen za umjetnost i sve što je lijepo naslijedila od svog dajdže Mirsad Hode, koji živi i radi u Sloveniji.

Diplomirana socijalna radnica

– Iako sam po struci diplomirani socijalni radnik, svoj talenat i zaljubljenost u slikarstvo odlučila sam da iskažem crtajući po neobičnim predmetima. Do ideje sam došla sasvim spontano uz ogromnu podršku porodice i prijatelja, kazala je Muminović.

Ističe da se nakon studija vratila u svoj Gornji Vakuf i da se priklučila radu u Udruženju roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama, u kojem su se razvile razne ideje.

– Sve je počelo u spomenutom udruženju: sa crtanjem po zidovima i radnim klompama, zatim u augustu 2014. godine pravim Facebook stranicu “Razigrane patike” jer sam počela sa crtanjem po patikama i baby papama – kazala je Muminović.

Dodaje da je uvijek imala puno ideja, mašte i kreativnosti općenito.

muminovic

–  To je nešto poput uragana, a inspiracija mi uglavnom dođe sama od sebe i to odjednom. Često znam nešto napraviti baš za određene osobe, kad budem inspirisana njima i njihovim stilom. Ponekad ideja dođe samo od gledanja određenog materijala ili nečega od čega bi moglo nastati nešto unikatno i orginalno – istakla je Muminović.

Ističe da njeni  radovi nastaju u jednoj maloj sobi, uz tišinu i punu glavu mašte i boja.

– Svaki moj rad je pun ljubavi, truda i riječi koje je samo potrebno pročitati. Svaki početak je težak, međutim ja sam na samom početku naišla na velike riječi podrške estradnog umjetnika Nene Murića, kojem sam u znak zahvalnosti iscrtala starke sa motivima njegove pjesme “Baraba mekog srca”. Neno je to profesionalno reklamirao što me pozitivno iznenenadilo, te se samim tim za moje unikate čulo na sve strane – kazal je Muminović.

Dodaje da suz neprestalno su stizale narudžbe, a kod nje se razvijajala nove ideje i želje za crtanjem po neobićnim predmetima.

Patike rađene bojama za tekstil

– Patike su rađene bojama za tekstil koje se nakon nanošenja fiksiraju te je moguće pranje. Ljudi su ih počeli primjećivati i interesirati se za njih te dolaziti s raznim idejama motiva. Iako će nacrtati što god poželite, najviše volim kad mi se podari umjetnička sloboda i daju tek osnovne smjernice – kazala je Muminović.

patike

Popularne “I DO” patike

– Vrlo popularne i “I DO” patike, model koji mlada rado uzima kako bi sebi olakšale dugu, vjenčanu,plesnu noć (citat/stih prema želji, imena mladenaca i datum vjenčanja).
Jako brzo mjenjam naziv u “Razigrani unikati” jer su se razvile neke nove ideje: izrada čaša za vjenčanje, crtanje različitih motiva po čašama i crtanje po jastucima – rekla je Muminović.

Autor: A. VREBAC

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/