Snimanje filma u Bugojnu krajem godine

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Filmski centar Srbije podržao film „Djeda Mraz u Bosni“ scenariste Vahida Durakovića

Filmski centar Srbije podržao je novi projekat DEPO produkcije – dugometražni igrani film „Djeda Mraz u Bosni“ scenariste Vahida Durakovića u iznosu od 5.160.000 dinara (oko 86.000,00 KM). Reditelj filma i koscenarista je Emir Kapetanović. Koproducent filma iz Srbije je Emote Production.

Prethodno su film podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Hrvatski audio-vizualni centar preko koproducenta iz Hrvatske – Eurofilma.

U četvrtak, 17.06. filmska ekipa Jasmin Duraković, Mirsad Ćatić Ćuperak i Vahid Duraković su predstavili projekat načelniku općine Bugojno, Hasanu Ajkuniću i premijeru Vlade SBK Tahiru Lendi i tom prilikom je dogovoreno da će projekat značajno podržati i Općina Bugojno kao i Vlada SBK. Producent filma, DEPO produkcija, trenutno je u pregovorima sa nekoliko evropskih sales agenata i distributera, koji bi također trebali biti partneri filma.

Snimanje filma je predviđeno krajem godine, i ono što je bitno za našu lokalnu zajednicu i Srednjobosanski kanton, kompletno snimanje filma je planirano u Bugojnu, Gornjem Vakufu Uskoplju i Donjem Vakufu. Najvećim dijelom u mjesnoj zajednici Drvetine. Tako da će se tokom snimanja filma iz lokalnih zajednica angažovati mnogi spoljni saradnici u svim produkcijskim segmentima i koristiti ugostiteljski i drugi resursi lokalne zajednice.

Komisija Filmskog centra Srbije koja je vrednovala film u obrazloženju je navela:

„Djeda Mraz u Bosni“ je projekat koji se zasniva na jednostavnom predlošku, na pokušaju jedne glumačke trupe da održe predstavu o Deda Mrazu za lokalne klince u jednom bosanskom selu. No, ono što bi trebalo biti najjednostavnije i normalno, postaje povod za najluđe i najtužnije preokrete. Scenario odlično opisuje sav čemer i nadrealnost života zavađenih naroda u malom okruženju, bezizlaznost koja nas okružuje. Izaziva vrlo jaku emociju, gledalac  može u isto vrijeme da plače i da se smije, što je odlika uspjelih tragikomedija. U nekim trenucima humor podseća i na neku vrstu nastavka sarajevskih Nadrealista, na vrijeme dok smijeh nisu preuzeli tuga i očajanje.

Кomisija smatra da je ovaj projekat bitan za sve narode u našem regionu, a međunarodne političke tendencije pokazuju da je to gorka pilula i upozorenje koje može da nam pomogne u sagledavanju nadolazećeg globalnog opšteg ludila i podrivanja mržnje među nacijama koja se širi kao virus.“

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o