Snažno nevrijeme u srednjoj Bosni: Na Vlašiću vjetar srušio relej, u Vitezu nosio krovove

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Snažan vjetar koji od sinoć puše na području skoro cijele Bosne i Hercegovine stvorio je probleme u dijelovima srednje Bosne. Na Paljeniku na Vlašiću vjetar je srušio antenski stub u vlasništvu BHRT-a, odnio dio krova na Osnovnoj školi u Vitezu i drugim objektima u tom gradu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK) za Klix.ba su kazali da je vjetar sinoć oko 2: 30 sati na Vlašiću srušio 40 metara visok antenski stub na nadmorskoj visini od 1.933 metra te da su poslane ekipe tehničara iz Sarajeva kako bi šteta što prije bila sanirana. S ovog sistema, u vlasništvu BHRT-a, emitira se UHF signal Federalne televizije i OBN-a, koji je do daljnjeg u prekidu.

Sa Paljenika se emitira signal za veći dio Bosne.

Nema povrijeđenih

Vjetar je nanio veliku veliku štetu na Osnovnoj školi Vitez, a danas oko 13 sati otpuhao je i krov sa zgrade škole. Kako su za naš portal kazali su ove ustanove, nije bilo povrijeđenih osoba.

Građani Viteza su se žalili da im je vjetar otpuhao crepove s krovova, ali nije bilo većih problema. Mjesto gdje je vjetar oštetio krovove je ograđeno policijskom trakom, a intervenirala i je Civilna zaštita.

Iz OŠ Vitez obavještavaju učenike i roditelje da sutra, 7. novembra 2016. godine neće biti nastave.

Dodatno učvrstite objekte

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak kazao je za naš portal da se objekti koji nisu izdržljivi na jake vjetrove trebaju dodatno učvrstiti.

“Skrećemo pažnju na visinske radove i skele, a građani moraju znati da predmeti poput saksija predstavljaju potencijalnu opasnost te ih trebaju ukloniti da bi se spriječile povrede ljudi. Zasad se problemi rješavaju na lokalnom nivou i pratimo situaciju“, rekao je Solak za Klix.ba.

Inače, u BiH danas se očekuje uglavnom oblačno vrijeme dok se krajem dana očekuju padavine. Najintenzivnije padavine, uz grmljavinu, očekuju se u Krajini, te na jugu Hercegovine.

Oblačno vrijeme očekuje se i narednih dana.

relej-vlasic

krov-vitez

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/