SMRTONOSNE ZAMKE IZ KUPATILA: Bojler može da eksplodira “kao bomba”

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

S obzirom na to da je kazan bojlera pod pritiskom i naponom kada se voda grije, najpametnije je da ga isključujete dok se kupate.

Prema riječima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije.

“Obično su u pitanju instalacije gdje je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grijač u bojleru, odnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja grije vodu. Kod starih instalacija kada grijač “probije”, bojler bude pod naponom, a sklopka ne može da “iskoči””,objašnjava ovaj vodoinstalater, piše “Blic“…

Kada sklopka ne odradi svoj dio posla, prema riječima Tome Dimića, jedini provodnik struje je – upravo čovjek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

“Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz cijelo tijelo, a ne samo na neke dijelove tijela”, priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Bojler može i da eksplodira

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, Dimić objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

“U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugrije, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba“, priča Dimić ističući da su imali slučaj gdje je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grijalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

“Bojler ne može da vas ubije kada je isključen pošto tada struja ne dolazi na grijač i nema straha da može da eksplodira”, kaže električar Neđo Janjić.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Opasnost od fena

Fen za kosu takođe može predstavljati veliku opasnost ukoliko se ne koristi u kontrolisanim uslovima.

Prema savjetima električara, fen ne smijete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

S obzirom da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smiju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

Tragični primjeri kao upozorenje

Cjelokupnu priču o velikom riziku od pogibije prilikom tuširanja sa upaljenim bojlerom potvrđuju i drugi slučajevi u kojima su ljudi tragično nastradali upravo od posljedica strujnog udara.

Prije sedam godina u u selu Vrbaška, kod Bosanske Gradiške, za samo nekoliko minuta poginuli su i otac i sin. Naime, Goran (22) otišao je da se kupa. Nije ugasio bojler, grijalica je bila uključena, a vodena para iz kupatila je izazvala kratki spoj na žicama koje su povezane sa bojlerom. Kada je čuo vrisak iz kupatila, otac Slavoljub (48) dotrčao je do kupatila, a kada je zatekao sina na zemlji, uhvatio ga za ruku i tako, našavši se u centru strujnog udara, i on sam poginuo.

Samo godinu dana kasnije, šesnaestogodišnji Damir Š. iz Crvenke (Srbija) nastradao je takođe od strujnog udara koji je prouzrokovao kvar na uključenom bojleru.

 

haber.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/