Skromne plate i visoke rate: Mladi parovi u BiH najčešći kupci stanova i najveći dužnici bankama

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Mladim parovima u našoj zemlji danas je postalo gotovo nemoguće započeti zajednički život bez uzimanja velikih kredita. Uz skromna mjesečna primanja i velike rate, tako se mnogima život pretvori u dugogodišnje vraćanje dugova bankama radi kupovine ne tako prostranih stanova.

Prije nego smo otkrili kakve su ponude banaka za stambene kredite, pokušali smo od Agencije za statistiku BiH saznati koliko građana naše zemlje žive kao podstanari.

“Nažalost, nemamo podatke o stambeno zbrinutim i nezbrinutim građanima u BiH. Moguće je kako ćemo uskoro raditi ovakve analize”, kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH.

U skoro svim bankama u BiH je slična situacija. Kredite najviše uzimaju osobe u životnoj dobi od 30 do 40 godina i uz duge periode otplate. Iz UniCredit banke govore nam kako se broj stambenih kredita u prvoj polovini ove godine povećao tri puta u odnosu na isti period prošle godine.

“Naši klijenti najčešće uzimaju stambene kredite u iznosu od 78.000 KM”, kazali su nam iz UniCredit banke.

S druge strane, Raiffaisen banka bilježi isti trend uzimanja stambenih kredita kao i prošle godine.

“Korisnici ovih kredita su najčešće klijenti u tridesetim godinama života, pri čemu je prosječan iznos kredita 70.000 KM”, saznajmo iz Raiffaisen banke.

Međutim, nisu svi mladi parovi u mogućnosti ostvariti pravo na kredit. Uslovi u bankama zavise od vrste kreditnog aranžmana, ocjene boniteta i historije odnosa s klijentom, dužine roka otplate kredita, sudužnika, hipoteke i mnogih drugih parametara. Tako oni koji su zaposleni u privatnom sektoru uz ugovore na određeno vrijeme nisu u mogućnosti uzeti kredit.

Iako su mladi ljudi u BiH najčešći kupci stanova, ali i najveći dužnici bankama, agent za nekretnine Spaho Ljaljić govori nam koliko im je teško donijeti odluku o kupovini “krova nad glavom”.

“Banke su malo surove prema tim ljudima svojim uslovima. Veoma je teško kad morate deset, 15, pa i 20 i više godina vraćati kredit za jednoiposoban ili dvosoban stan. Da biste kupili nešto možda veće, od 100.000 KM, uz kredit te pomoć roditelja i rodbine, oboje supružnika moraju raditi i imati odlična primanja”, kaže Ljaljić.

On dalje dodaje kako se često za kupovinu stana odlučuju čak i mladi parovi koji već imaju dio kuće na periferiji grada. Samo rijetki sretnici uspijevaju kupiti i opremiti kuće.

Sudeći prema oglasima i iskustvu agenata za nekretnine, cijene stanova variraju od grada do grada u BiH. Naprimjer, za 70.000 KM u Sarajevu je moguće kupiti jednosoban ili jednoiposoban stan na Grbavici, dok se za isti novac može kupiti dvosoban stan u Zenici.

Dok je vjerovatno mladim bračnim parovima najteža životna odluka uzimanje kredita, agentima za nekretnine su najveći problem oni parovi koji podignu kredit, kupe stan te se razvedu nakon nekoliko godina. Bez obzira na sve, potražnja za stanovima i dalje je odlična, čemu svjedoči i sve veća izgradnja stambenih zgrada u svim gradovima u BiH.

Podsjećamo, prema izvještaju “Stanje nacije 2017” koji je izradio Centar civilnih inicijativa, skoro svaki drugi radnik u BiH ima plaću manju od 500 KM, a 73 posto radnika živi u relativnom siromaštvu.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/