Sindikat Binasa: “Nad radnicima Binasa se vrši mobing, doprinosi za PIO se ne uplaćuju od kraja 2010. godine”

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Ovim putem Vas želimo obavijestiti da je situacija u našem društvu alarmantna i tenzije među radnicima na najvišem mogučem nivo, pošto smo vas upozoravali na vrijeme da se uključite i pomognete u rješavanju nama nagomilanih problema ,a vi niste ništa učinili i oglušili se od marta mjeseca 2016. godine. Dužnost nam je još jednom ukazati na probleme koji nas prate već duže vrijeme i traže vašu moralnu i pravnu pomoć. Ukoliko se i ovaj put oglušite tražićemo pomoć od Saveza samostalnih sindikata BiH i drugh nevladinih oranizacija, (ombdusmeni za ljudska prava BiH).

Napominjemo!

Radnicima Binasa d.d. Bugojno, doprinosi za PIO neuplačuju se već od kraja 2010 godine, zdravstveno osiguranje od 2002, neredovna isplata plata i toplih obroka zadnje četiri godine je uobičajeno staro pravilo pa tako da nam se duguje 46 toplih obroka i šest plaća za 2016 godinu.

Mobing koji se vrši prema radnicima a posebno na novoprimljene radnike je smanjio broj članstva sindikata na 50% i članarina koja se ne uplaćuje zadnjih 10 mjeseci a koja je odbijena i prikazana na platnoj listi je prekršaj na koji smo prisiljeni i dužni tužiti upravu društva i zakonskim putem tužiti sindikalna sredstva.

Raspolažemo informacijama da je Uprava društva prebacila financijska sredstva Sindikatu metalaca FBiH u dvije tranše i to u devetom i jedanaestomm mjesecu ove godine ukupne vrijednosti od 5.000,00 KM, što sindikat Binasa dovodi u dilemu da i tu postoje mutne radnje i da smo spremni i ta pitanja pokrenuti kod istražnih organa.

Posjetu koju je obavio predsjednik Sindikata metalaca FBiH preduzeću, isti je posjetu obavio bez najave i upoznavanja Sindikalnog odbora Binas d.d. Bugojno, što nam dovoljno govori o nepoštivanju sindikalnog odbora i aktivnostima i namjerama istog.

Podsječamo da Sindikat Binasa d.d. Bugojno ima dobre namjere i da se maksimalno zalažemo za spas i perspektivnu budučnost našeg kolektiva. Od 2008. godine vršili smo pritisaak na tadašnje Vlade, Direkciju za namjensku industriju i Sindikat metalaca FBiH, na razumjevanje nismo naišli, tako da i danas Sindikat legalno djeluje i nastoji zaštiti radnike i opstanak našeg preduzeća.

Zbog neredovnih primanja i ličnih dohodaka i uplata doprinisa na inicijativu radnika Binasa Sindikat je organizovao Štrajk u decembru 2015. godine, koji nije obavljen zbog propusta Sindikata metalaca FBiH i pravne službe( izgubili slućaj na Općinskom sudu Bugojno).

Ista stvar se dogodila i u martu 2016 godine, bez obzira što smo vršili pritisak na Upravu društva za pronalaženje rješenja, a ni sastanke nismo održavali, bili smo odbijeni od strane direktora Društva.

Tako smo ponovo najavili štrajk koji nismo proveli i ovaj slućaj smo izgubili na sudu.

Zbog navedenog radnici Binasa se kažnjavaju zbog pokušaja ostvarivanja osnovnih radničkih prava. Vrši se mobing i pritisci na radnike, prijetnjom raskida ugovora o radu, šalju se pismena upozorenja, koja su još na snazi (ukoliko se dese slične stvari, istima se prekida radni odnos).

Masovno članovi sindikata izlaze iz članstva, zbog pritiska i ucjena od strane Uprave društva, i pojedini radnici na određeno vrijeme dobijaju otkaze, a Sindikat se tuži 12.05.2016. godine Općinskom sudu u Bugojno, zbog kako kažu nelegalnog Štrajka upozorenja.

Pojedinim radnicima se smanjuju koeficijenti za plaću i isti se degradiraju tj. pomjeraju na teža radna mjesta i za njih neadekvatna mjesta. Obzirom da Sindikat Binasa nije podržan od strane Sindikata metalaca FBiH i SM SBK/KSB, stvari smo prepustili slućaju, tako da je trenutna situacija zabrinjavajuća po pitanju međuljudskih odnosa i ponovo upozoravamo da se konačno uključite u rješavanje problema radnika Binasa jer će se Sindikat Binasa d.d. Bugojno ograditi od svih mogučih i neželjenih dešavanja u našem preduzeću.

Trenutne igre oko smjene Uprave društva i Nadzornog odbora na koje Sindikat Binasa ne može utjecati, niti može određivati oko imenovanja istih. Radnici Binasa su došli u iskušenje da se preko njihovih leđa lome koplja, rješavaju međustranački sukobi i dovode u još težu situaciju nego u kojoj su bili zadnjih 20 godina, a peticije koje se prave pod prisilom i spiskovi sa matičnim brojevima radnika je još jedan propust pravne službe i povreda Zakona o ličnim podacima BiH od strane istih. Trenutno se po nalogu Uprave društva u preduzeću provodi peticija o smjeni Sindikalnog odbora od strane radnika koji nisu članovi Sindikata.

Zbog svega navedenog ovim putem Vas molimo i apelujemo da se zajedno uključite u pokušaj rješavanja krize u našoj fabrici i da prestanu uvlačiti firmu u još gore stanje,a koja je nama svima jako bitna.

S poštovanjem.
Sindikalni odbor,

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/