ŠETNJA ZA MAHIRA ŠIROM BIH Samoubistvo mora biti rasvijetljeno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

U glavnom gradu naše zemlje danas će biti održana protestna šetnja u znak podrške porodici tragično stradalog 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca, koji se u sarajevskom naselju Dobrinja 14. decembra ubio skočivši s osmog sprata zgrade u kojoj je živio. Građani će, na 40. dan od njegove smrti, tražiti istinu i poslati poruku nadležnim da ovo samoubistvo mora biti rasvijetljeno.

“Pravda za Mahira”

Ispred Trga djece Sarajeva protestna kolona krenut će u 13 sati prema Marijin Dvoru do zgrade institucija BiH. Mirnu šetnju organizirali su članovi Facebook grupe “Pravda za Mahira”, koja broji više od 76.700 članova, kao i Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola KS. Građanima Sarajeva priključit će se Mahirova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović, koji će se skupu obratiti, a o vršnjačkom nasilju govorit će i Azra Mujkić, majka dječaka Haruna (11), koji je smrtno stradao u učionici broj 12 OŠ “Musa Ćazim Ćatić” 13. septembra prošle godine, te Mahirova drugarica iz školske klupe OŠ “Aleksa Šantić” Amina Agić.

Na želju majke Alise bit će emitovana “Lacrimose – Uplakana” iz djela “Requiem” od Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Mozart). U znak sjećanja na Mahira koji je bio odličan učenik na platou bit će postavljena prazna školska klupa i stolica, koja oslikava prazninu nakon njegove tragične smrti.

Za vrijeme održavanja protesta bit će obustavljen saobraćaj. Roditelji i građani nosit će veliki transparent sa Mahirovom slikom i natpisom “Stop vršnjačkom nasilju”. Svakom građaninu bit će podjeljena ljubičasta traka koju će staviti na rever, a ta boja simbolizira borbu protiv nasilja.

Žrtva vršnjačkog nasilja

– Mi želimo mirnu šetnju. Voljeli bih da bude što više ljudi, ali nama je podrška jednog čovjeka dovoljna da znamo da nismo sami. Biti sam u tragediji je naužasnije – kazao je Lovrenović za “Avaz”.

Protestna šetnja organizira se 40 dana nakon samoubistva dječaka, nakon čije je smrti Kantonalno tužilaštvo Sarajevo u saradnji sa MUP-om KS pokrenulo i zvaničnu istragu, a zbog sumnje da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja. Mirna šetnja bit će održana danas i u Londonu, Cirihu, kao i drugim brojnim evropskim i svijetskim gradovima. Na ulice će izaći i građani nekoliko gradova u BiH poput Tuzle, Jajca, Zavidovića, Konjica, Goražda, Zenice, Cazinu…

Rad Fondacije

Lovrenović je najavio da će Fondacija “Mahir i Aleksa” sa radom krenuti za mjesec dana, ističući da će kompletna dokumentacija o radu bit predata iduće sedmice. Kazao je i da su već pronašli prostoriju u koj će biti smještena Fondacija, koa i osobu koja će je voditi.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/