Selmir Mulasmaić – Bugojanac koji oduševljava svojim slikama

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/pripremazimnice/

Veliku pažnju ljubitelja umjetnosti u Bugojnu izazvala je izložba koja je ovih dana otvorena u Likovnoj galeriji KSC-a, čiji je autor 20-godišnji Selmir Mulasmaić iz našeg grada. Da će se baviti slikarstvom dalo se naslutiti, veli, još dok je bio dječak od 5-6 godina, pa i kada se upisivao u prvi razred osnovne škole.

-Dok su druga djeca crtala razne linije i krugove, ja sam crtao likove, i tada iznenadio svoje učitelje. Kasnije sam, najprije u osnovnoj, a kasnije i u srednjoj školi, pripremao neke radove za izložbe i priredbe. U vrijeme dok sam se intenzivnije bavio sportom izvan grada bio sam napustio crtanje, ali sam mu prije dvije godine vratio, i od tada sam se počeo njime ozbiljnije baviti. Počeo sam se zanimati više za tehnike koje bih mogao koristiti, i sam se okušavao u njima. Sada se trudim da ono što radim bude na najvišem nivou, kaže nam Selmir.

U okviru prve samostalne izložbe, koja će biti otvorena do 25. augusta, on se predstavio s 37 svojih djela, rađenih različitim tehnikama. Interesantno je da je, za samo dva dana trajanja izložbe, prodao trinaest slika.

-Najviše volim da crtam portrete u olovci, za kojima je i najveća potražnja. S obzirom da je trenutno veoma popularna i tehnika ulja na platnu, primjenjujem u posljednje vrijeme često i tu tehniku. Također, volim da istražujem, tako da nerijetko u svojim radovima koristim i neke druge tehnike kao što su akvarel, sprej i rapidograf, ističe ovaj mladi Bugojanac, poznat i po svojim slikama koje je objavio na internetu.

-Posebno zanimanje izazvao je portret Mirze Teletovića koji se lično zahvalio na radu, i portret poznatog glumca koji je igrao lik Kevina u filmu “Sam u kući”. Na svojoj oficijelnoj stranici on se zahvalio na portretu, i rekao da mu se veoma dopada, priča Selmir.

Zahvalan je svima koji su mu pomogli da organizuje svoju prvu samostalnu izložbu, a posebno Selmi Slipac iz Udruženja likovnih umjetnika skopaljske doline (ULUSD), čiji je član i sam postao prošle godine.
Priznaje da mu je veliki uzor u radu rahmetli Mulo Agić, poznati bugojanski slikar, koji je svojim djelima oduševljavao sve poklonike umjetnosti, kako u BiH, tako širom svijeta.

-Želja mi je da moji radovi budu realistični i da odgovaraju stvarnom svijetu, kao što su djela našeg Mule Agića. Njegove slike izgledaju kao da su naslikane fotoaparatom. Upravo taj stil najčešće primjenjujem u svojim djelima, jer ga, zapravo, i najviše volim. Inače, često sam se savjetovao s rahmetli Mulom o nekim svojim radovima. Čak sam nacrtao njegov portret, kojim je on bio veoma zadovoljan, kaže.

Slične izložbe Selmir planira organizovati uskoro u Donjem Vakuf, gdje igra košarku u KK “Donji Vakuf” s kojim se takmiči u A1 ligi BiH, kao i za stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Želja mu je, također, da svoja djela pokaže građanima nekih drugih sredina u BiH, kao i na Edukacijskom fakultetu u Travniku, gdje se nada da će ove jeseni upisati treću godinu studija matematike koja je, također, njegova velika ljubav.

 

rtv.bugojno.org/Mevlida Ridžal

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o