Šefik Džaferović: Pomoći ću Bugojnu kako bi se što bolje i uspješnije razvijao

Šefik Džaferović, Melika Mahmutbegović i Hasan Ajkunić
Šefik Džaferović, Melika Mahmutbegović i Hasan Ajkunić
https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/ https://www.facebook.com/livnobus/

Danas su u Bugojnu boravili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, a povod je bio obilježavanje “Dana bugojanskih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine” i 25. godišnjica Kupreške operacije.

Džaferović je zainteresovano pričao o Bugojnu te je odmah po početku službenog razgovora pitao načelnika Hasana Ajkunića o socijalnom stanju u Bugojnu, broju zaposlenih i nezaposlenih itd. Također se interesovao i o firmi Binas i njihovim uposlenim kojih je, kako kaže, bilo 4000 prije rata, a sada 1000.

Nakon održanih sastanka zatvorenih za medije u kabinetu načelnika Hasana Ajkunića i posjete Binasu, na centralnom šehidskom obilježju je položeno cvijeće i odata počast svim borcima koji su svoj život dali braneći Bosnu i Hercegovinu.

U 18 sati u prepunoj Kristalnoj sali je održana svečana akademija na kojoj su se obratili Hasan Ajkunić, Senad Mašović, Melika Mahmutbegović te Šefik Džaferović.

“Ova akademija spaja dva krucijalna događaja, kada je u pitanju odbrana Bugojna i cijelog ovog kraja Bosne i Hercegovine. Prvi događaj je 27. godišnjica formiranja Prve bugojanske brigade Armije Republike BiH, a drugi je 25. godišnjica Kupreške operacije. Prvi događaj simbolizira odbrambenu, a drugi – oslobodilačku dimenziju herojske borbe Armije Republike BiH”, kazao je Džaferović.

“Da ne postoji ništa jače od armije časnih ljudi, koji se bore za ispravan cilj, pokazala je i druga velika pobjeda Armije BiH u Bugojno. To je pobjeda nad vojnim snagama HVO-a, koje su bile u službi udruženog zločinačkog poduhvata. O prirodi tog agresorskog poduhvata, najbolje govori činjenica da je isti taj HVO, koji nigdje na teritoriju Bugojna nije mogao vojno da nadvlada Armiju RBiH, počinio masakr nad 45 nedužnih civila u Vrbanji. Nesposobnošću na bojnom bolju i nemilosrdnošću prema civilima, zločinačke formacije su pokazale svoje pravo lice koje je kasnije sveobuhvatno opisao i Haški tribunal u svojim presudama”, rekao je Džaferović.

“Upravo u tom gradu, agresor je pokazao svu svoju nemoć spram Armije RBiH, a svaki pripadnik Armije RBiH koji je učestvovao u toj herojskoj odbrani može da osjeća samo najveći ponos, i zbog vojne i zbog moralne supremacije u odnosu na agresorske sile”, dodao je član Predsjedništva BiH.

“Činjenica da je Armija RBiH, nakon konsolidacije i organizacije, pokazala da je u stanju ne samo braniti se, već i oslobađati teritoriju imala je presudan značaj. Kupreška operacija na jako dobar način ilustruje probijanje ne samo vojnog fronta, nego i mentalne barijere koje je 1994. godine izvršila Armija Republike Bosne i Hercegovine. Od isključivo defanzivne pozicije došli smo u poziciju legitimne, oslobodilačke ofanzive. Konačno smo počeli da igramo bijelim figurama”, rekao je Džaferović.

Svoje obraćanje zaključio je riječima da način na koji se sjećamo tog perioda najbolje opisuje ko smo danas.

“Neki bi željeli da se stidimo borbe, žele nas ušutkati, jer im smeta naša sloboda i država Bosna i Hercegovina. Neka znaju da nikada nećemo oboriti glavu. Mi imamo razloga da se ponosimo, i uvijek ćemo se se ponositi veličanstvenom borbom Armije Republike Bosne i Hercegovine”, zaključio je Džaferović.

U nastavku pogledajte izjave kao i polaganje cvijeća kao i obraćanja na svečanoj akademiji:

https://www.bugojno-danas.info/od-1-oktobra-obuka-za-cnc-programera-operatora-u-srednjobosanskom-kantonu https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/