SEDMI DAN TEATARSKOG FESTIVALA BiH FEDRA

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Teatarska magija u Bugojnu ne prestaje, iako se Festival bliži kraju. Sedmi dan Festivala počinje u 19 časova, a na daske koje život znače, stala su dva mlada, uigrana ansambla.

Prva predstava večeras bila je predstava „Bardov'ce“ Dječijeg Pozorišta „Eko-Art“ Bugojno. Ansambl koji čine šest mladih ljudi iz Bugojna: Ines Fuka, Ajna Krvavac, Selma Huskić, Muris Bušatlić, Amila Hamzić i Azra Dželilhodžić propituje šta ako bi neki likovi davno napisani, mogli preskočiti prepreke vremena? Prema predlošku teksta Luize Vejd, kolektiv ga iscenira kao jedan zaokruženi redateljski koncept, a tome doprinosi i njihova razigranost i prisutnost na sceni. Mladi ansambl, također, potpisuje režiju, muziku i scenografiju. DP „Eko-Art“ Bugojno, pod vodstvom dramske pedagoginje Sanje Krnjajić već dvadeset godina kroz dramski odgoj inspirira djecu i mlade da aktivno učestvuju u kreiranju kreativne i slobodne zajednice, a kroz predstavu „Bardov'ce“, mladi ansambl odlučuje propitivati Šekspirovsko „muško pozorište“, te na sceni imamo priliku vidjeti i „onu čije se ime ne spominje“, Lady Macbeth, kod mladog ansambla i Lady M, te tri vještice, i Njega – pisca, stvaratelja – Williama. Slojevitost i duhovitost ove predstave mladi ansambl dovodi i ove godine na Teatarski festival BiH „FEDRA“.

U 20:30 časova, ansambl AP „Neretva“ Konjic igra predstavu „Sizif od Bosne“. Prema tekstu Ajdina Tinjaka, reditelj Inas Gačanin sa svojom mladom ekipom postavlja predstavu “Sizif od Bosne“, te je definiše kao apsurdnu komediju koja na kreativan način opisuje dugogodišnje, klasične probleme Bosne i Hercegovine kao koncepta države gdje svi imaju pravo na odluku osim samih građana iste. Ansambl koji čine Anida Alibašić, Ena Osmanović, Dino Korić, Mirza Širbegović, Amar Hodžić, Kerim Mešukić, Dino Lepara, Ajdin Tinjak, Dževad Habibija, Danis Golubić i Ali Šoto potpisuje i scenografiju, kostim i muziku ove predstave. Mladi ansambl, prikazujući likove poput Cezara, Aristotela i Šekspira, na duhovit način progovara o suvremenoj zbilji u Bosni i Hercegovini. Kako i za Kamija život nema smisla, ali to nije razlog da ga živimo, za mladi ansambl realistično prikazivanje stvarnosti u kojoj živimo, bugojansku publiku inspirira da pronađu svoje razloge za život i sreću.

Posljednji dan Festivala u takmičarskom dijelu završava okruglim stolom i razgovorom o dvjema predstavama iz takmičarskog dijela.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/