Sebija Izetbegović ukida dvojnu ljekarsku praksu na KCUS?

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/ponudalataiautokozmetike/

Direktorica KCUS u Sarajevu, Sebija Izetbegović početkom sedmice se sastala sa kolegama iz SDA iz Doma naroda Parlamenta FBiH, a razgovarali su i o izmjenama, odnosno korekcijama Zakona o zdravstvenom osiguranju, piše Slobodna Bosna.

Izvor navodi da korekcije pomenutog zakona neće biti “kozmetičke” prirode, nego je riječ o ozbiljnim zahvatima za koje je potrebna podrška vladajućih stranaka.

Naime, novoizabrana direktorica zagovara ukidanje dvojne ljekarske prakse na KCUS, a Slobodna Bosna piše da oko 250 doktora u isto vrijeme radi i kao doktor u toj instituciji, i nekoj od privatnih klinika.

Tu oblast treba urediti zakonom, a ljekarima će se ponuditi na izbor: KCUS ili privatna praksa. Oni koj odaberu drugu opciju, morat će napustiti KCUS, piše SB.

Protivnici dvojnog ljekarskog angažmana, u koje spada i dr. Sebija Izetbegović, smatraju da bi se razdvajanjem rada u privatnom i javnom sektoru ukinula korupcija u zdravstvu, jer je rasprostranjena praksa da ljekari pacijente iz državne bolnice šalju u privatne klinike.

SB piše da se većina ljekara ne slaže s tom idejom, te smatraju da bi te restrikcije ne bi eliminisale korupciju iz zdravstva jer je rasprostranjena praksa da ljekari pacijente iz državne bolnice šalju u privatne klinike.

N1

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/