SDP BUGOJNO: Sjednica Općinskog vijeća je ličila na sve, osim na ozbiljnu sjednicu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Jučer, 15.5.2017. godine održana je V redovna sjednica Općinskog vijeća Bugojno. Za sjednicu su bile predviđene četiri tačke dnevnog reda, ali načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić, kao predlagač, je povukao jednu tačku dnevnog reda, a to je  Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Statut JU Opća bolnica Bugojno, budući da, kako on kaže, prvo treba usvojiti Odluku o osnivačkim pravima, pa onda Statut.

Sama sjednica Općinskog vijeća je ličila na sve, osim na jednu ozbiljnu sjednicu zakonodavnog tijela vlasti lokalne zajednice. Načelnik općine, kao i ostali vijećnici vladajuće strukture su potpuno zanemarili zakon i zakonske propise, te odlučili da oni budu ti koji će krojiti zakone onako kako njima odgovara, za njihove lične interese.

Pored vijećničkih pitanja, jedna od tačaka dnevnog reda je bila Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta JP Čistoća d.o.o. Bugojno. Vijećnici nisu znali šta se ovom odlukom konkretno mijenja, jer nisu imali uvida u Statut preduzeća, i sama odluka je urađena na osnovu zakona koji više nisu na snazi. Klub vijećnika SDP-a je istima ukazao na ovaj veliki propust, te ih upoznao sa važećim zakonom, donesenim 2015. godine, kojim se poništavaju svi raniji zakoni, a na koje se pozivaju u odluci.

U burnoj raspravi posebno se istaknuo naš načelnik Hasan Ajkunić, koji je ohrabrio i javno pozvao vijećnike da izglasaju ovu nezakonitu odluku.

Zaključujemo, bitno je izglasati šta je naumio načelnik, skupa sa svojim starim/novim stranačkim kolegama, a zakon je nebitan.

Ipak, ovaj put vladajuća većina nije bila jedinstvena u kršenju zakona, tako da odluku nisu podržali vijećnici SBB-a i HDZ-a, dok je ista usvojena zahvaljujući glasovima 11 vijećnika SDA i dva vijećnika Nezavisne liste. Zanimljivo je bilo vidjeti kako je vijećnik sa Nezavisne liste Samir Šečić u kratkom periodu izvršio pritisak na svog stranačkog kolegu Mustafu Ugarka, koji je, nakon kratkog premišljanja, ipak podržao ovu sramnu odluku.

Zadnja tačka dnevnog reda je bila Izvještaj Komisije za izbor i imenovanje po konkursu za dodjelu priznanja Općine Bugojno za 2017. godinu. Iako je konkurs trajao mjesec dana, jedini prijedlog za nagrade Općine Bugojno bio je prijedlog SDP-a, a to je da se nagrada počasni građanin Općine Bugojno posthumno dodijeli Branku Mikuliću. Prijedlog je odbijen, uz objašnjenje predsjednika Komisije Naima Basare da Branko Mikulić nije dao toliki doprinos za razvoj Općine Bugojno da bi mu posthumno bila dodijeljena predložena nagrada. Ovakvo mišljenje Komisije, nažalost, podržali su i ostali vijećnici vladajuće većine (SDA, HDZ, SBB i Nezavisna lista), dok su protiv bili vijećnici SDP-a i DF-a.

Svjedoci smo da se, unazad nekoliko godina, dešavalo da dobitnici počasnih nagrada Općine Bugojno budu ljudi čija imena su nepoznanica za veliku većinu građana Bugojna. Njihova veza sa Bugojnom je samo po mjestu rođenja, i, iako su uspješni u svome poslu, konkretno za Bugojno nisu ništa učinili, jer ih je život odveo na drugu stranu. Podsjetimo se, vladajuće strukture naše Općine stalno spominju napredak Bugojna, i uspješne ljude, ovaj put su doveli do toga da nemaju imena koja su, po njima, vrijedna ovih počasnih priznanja.

        OO SDP BiH BUGOJNO

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o