SDP Bugojno: Osvrt na 16. sjednicu Općinskog vijeća Bugojno

https://www.bugojno-danas.info/

U utorak je održana šesnaesta sjednica Općinskog vijeća za koju je bilo previđeno devet tačaka. Klub SDP-a za svaku sjednicu Kolegija i Općinskog vijeća dostavlja tačke za dopunu dnevnog reda, a to je bio slučaj i ovoga puta.

Tražili smo da se na dnevnom redu nađe program poticaja za poljoprivrednike, budući da prošle godine isti nismo ni imali, pa su poljoprivrednici ostali bez zasluženih poticaja, na šta smo i upozoravali. Tražili smo i izvještaj o izvršenju budžeta, što je načelnikova zakonska obaveza, a koju već godinama unazad ne izvršava. To mu, očito, prolazi kod vladajuće većine, jer ova tačka nikad ne dobije potrebnu podršku da se nađe na dnevnom redu.

Iako smo dobili obećanje da će se izvještaji o poslovanju javnih preduzeća i ustanova za 2018. godinu naći na dnevnom redu još u aprilu, to se još uvijek nije realizovalo, bez obzira što smo to tražili a i što ćemo tražiti i u budućnosti. Bojimo da će se i na ove izvještaje čekati nekoliko godina, jer smo izvještaje za 2016. i 2017. godinu razmatrali tek u januaru ove godine, a za izvještaje za 2014. i 2015. godinu smo ostali uskraćeni.

Bez ikakvog opravdanja, na sjednicama Općinskog vijeća se ne nalaze tačke koje se tiču imovinsko-pravnih poslova naših građana, a znamo da mnogi od njih već dugo čekaju na svoje rješavanje. Iako smo apelovali da se iste trebaju naći na dnevnom redu, pitamo se da li neko zloupotrebljava ovlasti Općinskog vijeća te odlučuje da te tačke ne trebaju da se rješavaju na sjednicama OV.

Na ovoj sjednici usvojene su liste dobitnika stipendija. Predviđeno je da 14 studenata, čije su žalbe usvojene, dobiju stipendije u iznosu od 500 KM na godišnjem nivou, umjesto 1000 KM. Mi iz Kluba SDP-a smo tražili da se istima da puna stipendija, a sredstva obezbijede iz rezervi načelnika i granta za obrazovanje. Naš prijedlog, nažalost, nije razmatran od strane načelnika i OV.

Tačka koja je izazvala veliko interesovanje i ovaj put je bila vezana za grijanje. Naime, u narednom periodu će se izvršiti analiza stvarne situacije u vezi sa grijanjem, te se nadamo da će se ovaj problem početi rješavati prije grijne sezone kako bi korisnici grijanja zimu, napokon, dočekali toplih radijatora.

Posebnu polemiku na sjednici OV je izazvala tačka vezana za izgradnju mezarja u Čipuljiću. Budući da smo upoznati sa nezadovljstvom stanovnika ove mjesne zajednice, gdje su isti potpisali i peticiju protiv izgradnje mezarja, koje bi bilo u neposrednoj blizini njihovih kuća, mi iz Kluba SDP-a nismo htjeli učestvovati u nezakonitom donošenju odluke o izmjeni prostornog plana koji se odnosi na ovo mezarje. Pošto je u proceduri izrada novog prostornog plana Općine Bugojno, tražili smo, jedino ukoliko bude saglasnosti od strane mještana, da se tim planom predvidi i ovo mezarje.

Na dnevnom redu je bio predviđen izvještaj Sportskog saveza, mi isti nismo dobili, a to dovoljno govori o odnosu prema sportu od strane bivšeg rukovodstva Sportskog saveza. Iako je izabrano novo rukovodstvo, ne znamo da li je došlo do primopredaje dužnosti. Sportski savez se finansira iz budžeta, te je dužan dostaviti izvještaj OV, a budući da nemamo uvida u isti, pitamo se u čije ruke je otišao novac iz budžeta predviđen za sport.

Ovo sve govori o pravom stanju u Općini Bugojno, neradu općinskih službi i općinskog načelnika, koji, ne podnoseći izvještaj o svom radu, Općinu Bugojno shvata kao svoju privatnu svojinu. Kako, uopće, možemo očekivati da imamo uredne i blagovremene izvještaje od pojedinih općinskih službi i udruženja, kad na djelu imamo višegodišnji nerad prvog čovjeka naše Općine?

Mi iz SDP-a ćemo nastaviti i dalje tražiti ono što je propisano Statutom i Poslovnikom o radu OV. Krajnje je vrijeme da se uhvatimo ukoštac sa brojnim i vrlo ozbiljnim problemima naše Općine koji predugo, zbog nerada i nemara vladajuće većine i općinskog načelnika vape za rješavanjem.

                                                                                                 OO SDP BiH BUGOJNO

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/vikend-akcija/