SDP Bugojno: Iznad Bugojna zora sviće – sretan rođendan načelniče

Danas je dan Općine Bugojno.  Dvadesetog maja 1886.godine prvi put je zasjedalo Gradsko vijeće Bugojna, što predstavlja i prvi oblik parlamentarizma, demokratije i političkog djelovanja kroz državne institucije vlasti. Međutim, ono što predstavlja ovaj datum odavno više nema nikakve veze s Bugojnom. Parlamentarizam, demokratiju i političko djelovanje kroz državne institucije SDA je ovdje odavno svela na privatna sjela, mahalske dogovore i obračune.

Danas je trebala biti svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se tradicionalno dodjeljivale nagrade i priznanja naše Općine,  Bugojankama i Bugojancima koji su svojim radom pozitivno utjecali ne samo na rast i razvoj Bugojna, nego i cijele Bosne i Hercegovine.

Iako je konkurs za dodjelu nagrada i priznanja uredno proveden, danas toga neće biti, jer sukob vladajuće koalicije SDA-HDZ je toliko kulminirao da nećemo imati svečanu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su trebale biti dodijeljene nagrade.

Možda smatraju da nema osobe koja je nešto dobro učinila za Bugojno u ovom vremenu ili nas čeka veliko iznenađenje.

Možda će vladajuća koalicija odlučiti da Dan Bugojna nije više 20.maj nego 17.maj – kada je rođendan načelnika Ajkunića, da bi mu se zahvalili za sve što je uradio do sada za Bugojno i potvrdili kako Bugojno nije postojalo prije 2004.godine, kada je on i imenovan.

Možda će za počasnog građanina Bugojna proglasiti ministra Džindića i premijera Novalića za sve što su uradili za namjensku industriju u Bugojnu i cijeloj Federaciji BiH.

A ne bi nas iznenadilo da se objavi i da je na prijedlog dopredsjednice Federacije BiH, Melike Mahmutbegović, za počasnu građanku Bugojna proglašena Sebija Izetbegović. Ipak joj se mora nekako zahvaliti što je, jedinu iz našeg Kantona, zvala na svadbu kćerke jedinice.

Kombinacije su neograničene…

Bilo kako bilo – danas je Dan Općine Bugojno. Za nas iz SDP BiH nema dileme – u Bugojno se mora vratiti demokratija, sloboda govora i zaštita ljudskih, građanskih i radničkih prava. Prošlo je 448.godina od prvog spominjanja Bugojna, 136.godina od formiranja Gradskog vijeća Bugojna – Bugojno nije nastalo kada je SDA došla na vlast i nećemo dozvoliti da ga SDA uništi i pokopa.

Poštovane Bugojanke i Bugojanci, svi vi koji u svojim srcima nosite Bugojno bez obzira gdje živite – sretan vam Dan Općine Bugojno, 20.maj!

                                                                                                     OO SDP BiH Bugojno