SDA i koalicija okupljena oko HDZ-a dogovorili formiraje vlasti u SBK-u

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Sve je izvjesnije da će koalicioni partneri iz prethodnog saziva, SDA i koalicija okupljena oko HDZ BiH, formirati novu vlast u Srednjobosanskom kantonu. Na sastanku održanom u Travniku, parafiran je sporazum i načela zajedničkog djelovanja, te kako je istaknuto nakon sastanka, usaglašena većina važnih pitanja.

Ništa novo na političkoj sceni Srednjobosanskog kantona, bar kada je riječ o izvršnoj vlasti, koju će, kako je već izvjesno, činiti isti koalicioni partneri iz prethodnog saziva. I podjela resora, prema danas parafiranom sporazumu, ostaje nepromijenjena.

„Dogovorili smo se da nastavimo kako je bilo i do sad, to jest da imamo neki kontinuitet. Iskreno, mi smo imali nekih želja, ali imao je i HDZ nekih želja“, kaže Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK-a.

„Također smo dogovorili da užurbano u narednih desetak dana završimo izbor izaslanika u Dom naroda, tako da ćemo, nadamo se, idućih 15-ak dana imati i Vladu i izabrane izaslanike“, kaže Radoje Vidović, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ BiH SBK-a.

To znači, da će kao i do sad, SDA najvjerovatnije pripasti premijersko mjesto, te tri resora, dok će HDZBiH, uz poziciju iz reda srpskog naroda, i ovoga puta imati vlast nad zdravstvom, obrazovanjem, unutrašnjim poslovima, pravosuđem i finansijama.

„Četiri pozicije iz reda Bošnjačkog naroda, premijer i tri ministarstva će biti iz SDA, a iz HDZ-a će biti one četiri pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu. Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra“, rekao je Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK-a.

Osim potvrde prijedloga aktuelnog mandatara Tahira Lende za novog premijera, još nema prijedloga konkretnih imena novih članova vlade, a razgovori o tom pitanju, kako je najavljeno, bit će obavljeni do kraja mjeseca.

federalna.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o