SBK: Tokom vikenda slobode lišeno 5 osoba zbog zloupotrebe opojnih droga (FOTO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Tokom vikenda nastavljene su intenzivne aktivnosti sprječavanja zloupotrebe opojnih droga na području Srednjobosanskog kantona. Te aktivnosti su rezultat opredjeljenja Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona da se suprostavi ovoj vrsti krivičnih djela, koje su veoma opasna i štetna za naše društvo, a vrlo često se pojavljuju i kao generator drugih krivičnih djela. U dosadašnjem radu na ovom planu postignuti su značajni rezultati, kako gledano kroz broj podnesenih izvještaja i prijavljenih osoba, tako i kroz količinu oduzete opojne droge različitih vrsta.

Tako su službenici sektora kriminalističke policije, uz pomoć jedinice za podršku MUP-a Srednjobosanskog kantona i lokalnih policijskih stanica, izveli dvije uspješne akcije na lišenju slobode osoba koje se sumnjiče za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Jedna akcija provedena je na području Busovače, gdje su službenici policije presreli i zaustavili vozilo marke „Opel-Corsa“, kojim je upravljao F.Š. iz Zavidovića, dok se u vozilu nalazio još i O.R. iz Žepća. Na osnovu pribavljene naredbe za pretres općinskog suda Kiseljak, pretresom je kod vozača navedenog vozila pronađeno oko 30 grama materije za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga speed, te određena količina materije za koju se sumnja da se radi o marihuani. Osobe su lišene slobode i nad njima je provedena kriminalistička obrada zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. O svim preduzetimn aktivnostima upoznat je dežurni tužilac kantonalnog tužilaštva Travnik, kojem će biti dostavljeni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu po okončanju radnji na dokumentovanju.

Zbog istog krivičnog djela lišene su slobode i 3 osobe na području Travnika, a radi se o osobama inicijala M.R. rođen 1991.godine, E.O. rođen 1988.godine i D.Š. rođen 1988.godine, svi iz Busovače. Osobe su koristile motorno vozilo marke BMW, a pretresom vozila, koji je izvršen na osnovu naredbe za pretres općinskog suda Travnik, pronađene su različite materije za koje se sumnja da je u pitanju opojna droga speed i marihuana. Pronađeno je 28 paketića speeda i 18 paketića marihuane. Nakon što je završena kriminalistička obrada, osobe M.R. i D.Š. predate su na dalje postupanje kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Lišenjem slobode ovih 5 osoba i dokumentovanjem počinjenih krivičnih djela nedozvoljene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, došlo se do određenih saznanja i materijalnih dokaza, koji će poslužiti u nastavku borbe protiv ove vrste krivičnih djela. Očekujemo da na taj način dodatno unaprijedimo stanje sigurnosti na našem području, a građane molimo da nastave dosadašnju uspješnu saradnju sa policijom i da kroz pravovremenu prijavu svih nezakonitih ponašanja, omoguće adekvatnu reakciju policijskih službenika. Uprava policije MUP- Srednjobosanskog kantona garantuje anonimnost svih građana koji prijave bilo kakva nezakonita ponašanja.

picture-933_1575x1050 picture-937_1575x1050 picture-945_1575x1050 picture-953_1575x1050 picture-961_1575x1050 picture-963_1575x1050 picture-965_1575x1050 picture-976_1575x1050

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/