SBK Skupština potvrdila odluku Vlade: Od oktobra nezaposlenim porodiljama po 300 KM mjesečno godinu dana

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je danas po skraćenom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj pomoći, pomoći civilnim žrtvama rata i pomoći porodicama sa djecom čime je zapravo potvrdila odluku Vlade po kojoj će SBK od 8. Oktobra nezaposlenim porodiljama isplaćivati oko 300 KM porodiljne naknade.

Prema procjenama resornog ministarstva, kaže ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić (HDZ BiH), na području kantona ovo pravo bi trebalo ostvariti oko 1250 porodilja.

“Ići ćemo na opciju 55 posto minimalne plaće u Federaciji BiH za porodilje koje nisu u radnom odnosu. Za ovo nam na godišnjem nivou treba oko 4,5 miliona KM, a za ovu godinu izdvojili smo milion KM. Pravo počinje teći od 8. Oktobra i sva djeca do godine dana ostvarit će ovo pravo”, kazao je Matić.

U ovom trenutku, kaže ministar, to je bilo najoptimalnije rješenje.

“Moramo biti svjesni da je predizborno vrijeme i da je kampanja, što se mene tiče najbolje bi bilo da ovo pravo iznosi 5.000 KM mjesečno. Mi smo odgovorna vlada i pokušavamo ispoštovati što je realno, u ovom trenutku da bismo povećavali ovo pravo nekome bi morali smanjiti ili oduzeti njegovo pravo. Pratit ćemo situaciju, kako bude rasla najniža plaća rast će i ovo pravo, a ako u narednom razdoblju financijske mogućnosti budu takve, ova Vlada nema ništa protiv toga da ga povećamo”, rekao je Matić.

Osim toga, Skupština je donijela odluku o izmjeni imovinskog cenzusa za korisnike Edukacijsko-rehabilitacijskog centra Duga. Tako će nekoliko korisnika mlađih od 30 godina dobiti besplatan pristup Dugi a financijski teret na sebe će preuzeti Ministarstvo zdravstva i socijalne politike.

Drukciji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/