Saznajemo ekskluzivno: U Bugojnu prošle godine uplaćeno 27 miliona maraka u kladionice

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Ono što veliki broj Bugojanaca zanima zasigurno je informacija koliko se novca godišnje potroši u kladionicama u Bugojnu.

Prema službenim podacima Porezne uprave FBiH koje je ekskluzivno dobio portal Bugojno Danas prvi put nakon nekoliko godina upita, u Bugojnu su igrači u 2020. godini uplatili 27 miliona i 68.595 KM a u Srednjobosanskom kantonu uplaćeno 173 miliona i 690.322 KM.

To nije sve. Naime, u ovaj iznos se ne ubraja internet klađenje koje je sve više uzelo maha ako ne i više od fizičkog prisustva klađenja u kladionicama jer Porezna uprava Federacije BiH nema evidenciju o internet klađenju zato što se korisnički računi kreiraju na prebivalište u Republici Srpskoj kako bi se izbjegao porez koji se ne plaća u RS-u te se na taj način potroši ogromna suma novca koju je jako teško utvrditi jer se zaobilazi zakon i plaćanje poreza Federaciji BiH. Igrači već od uvođenja poreza na dobitke izbjegavaju plaćanje poreza tako što većinom igraju sportske listiće do 99 KM jer preko 100 KM dobitka Federacija BiH ubire porez.

Klađenje u kladionicama postaje prošlost jer gotovo sve kladionice nude online uplate i isplate pa tako igrači ne moraju ići u kladionice kockati već to čine sa svojih mobilnih uređaja ili računara ili kladionicu posjete samo da dopune svoj internet račun za klađenje.

Primjerice, ako želite igrati igre na sreću, slotove, aparate, preko interneta, vi ćete u nekim online kladionicama u BiH, morati račun kreirati u RS-u te bez problema i poreza igrati dok za račune u Federaciji BiH to ne važi te je dozvoljeno samo klađenje na sportske događaje.

Kada su u pitanju isplaćeni dobitci prema igračima, u Bugojnu je prošle godine isplaćeno 24 miliona i 147.265 KM dobitaka, a na području Srednjobosanskog kantona isplaćeno je 150 miliona i 697.013 KM.

Koga kriviti za ove silno potrošene iznose? Naravno, vlast, jer u beznađu najviše raste kocka, lopovluk i kriminal. Minimalna uplata u svim kladionicama iznosi 1 KM a mogući dobitci sežu do čak 300 000 KM. Bosna i Hercegovina kao država ima najviše registrovanih kladionica u Evropi.

Uz minimalne plate prisilili su nas da spas tražimo u kladionicama nadajući se da ćemo sa markom dobiti neki veliki iznos sa kojim ćemo rješavati životne probleme koje ne možemo riješiti sa primanjima koja nam nudi država pa se stoga mnogi odluče napustiti BiH i zarađivati novac u zemljama Evrope i Svijeta.

Ovaj iznos od 27 miliona KM potrošenih na kladionice znači da veliki broj Bugojanaca spas pronalazi upravo u kladionicama u kojima isto tako plate zarađuje veliki broj naših Bugojanki.

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o