Saopštenje za javnost Udruženja navijača “Vandali Bugojno 1989”

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Mi “Vandali” ,navijači Nogometnog kluba “Iskra” Bugojno, želimo upoznati cijelu javnost šta se dešava sa Nogometnim klubom “Iskra”. Već dugo godina naša Iskra se nalazi u katastrofalnom stanju, bez bilo kakvih ciljeva, rezultata, ambicija i želje za napretkom. Zadnji put kada smo igrali u rangu najbolji bilo je sezone 1999/2000, i od tada, kako smo ispali, Iskra samo tone, jednostavno, počeli smo da gubimo svoj stari sjaj.

– Mi “Vandali” kao dio jednog velikog sportskog kolektiva, kao što je naša Iskra nekada bila, bili smo uz nju cijelo vrijeme, sve do zadnje 3 godine, kada smo ispali u 3. ligu, odnosno 2. Federalnu ligu, gdje se takmičimo sa klubovima mjesnih zajednica, žalosno.
Svim građanima grada Bugojna vrlo dobro je jasno ko je kriv za Iskrino stanje u kojem se trenutno nalazi.

Dugogodišnji načelnik grada Bugojna, Hasan Ajkunić i trenutni predsjednik uprave Iskre Nedžad Šečić sa ostalom “gospodom” ,krivi su za trenutno stanje sporta u našem gradu. Oni, koji jedini mogu da riješe ove probleme i koji su tu i postavljeni da bi ih riješili, očigledno imaju neke druge ideje jer gledaju samo svoje interese.

Bugojno, koji je nekada bio primjer ostalim gradovima u bivšoj Jugoslaviji, koji je imao svoje prvoligaše u svim takmičenjima, danas je spao na najjadnije i bizarnije nivoe takmičenja. Nemamo niti jednog prvoligaša u sportu. Košarka jedva da i opstaje, zahvaljujući pojedincima kojima je stalo i koji se bore za KK Iskru. Rukomet su davno uništili, a uništavaju ga već godinama ovakvi kao što su ovi gore navedeni i sličnji njima, a o NK Iskri da i ne pričamo. Zar to nije žalosno?

Grad Jajce ove godine ima nogometni klub koji se bori u Premijer ligi BiH, Vitez i Travnik također, dugogodišni članovi Premijer lige BiH, GOŠK iz Gabele zadnjih godina borio se u Premijer ligi BiH i trenutno ima mnogo veće šanse da se vrati nego Iskra. Mladost Doboj Kakanj, kao jedna mjesna zajednica, a ne kao grad, ima učesnika u Premijer ligi BiH, i to vrlo stabilnog, a tu su još mnogi gradovi koji su po mnogo čemu manji od Bugojna, a bore se u većim ligama. Zar ovo nije još žalosnije?

Klub koji je osvojio Srednjoevropski (Mitropa cup) KUP 1985. Klub koji je igrao polufinale Kupa Maršala Tita sa Dinamom iz Zagreba i ispao na penale 5:3. Samo Hajduk i Iskra iz Bugojna imaju pozitivan međusobni omjer sa Crvenom Zvezdom iz Beograda, da, i njih smo pobijedili. Igrali smo nekada u Evropi, bili smo slavni i poznati, i svi su znali za Veliku Iskru iz Bugojna. Na naš Jaklić dolazili su najveći klubovi sa Balkana, od Triglava do Vardara, pa čak i šire. I na šta smo sad spali? Da igramo sa Gučom Gorom i da nam je derbi sa “NK Borac Izačić” ? Žalosno je šta smo dopustili da nam rade od Iskre. Samo gledaju svoj interes, izvlaće pare i peru ga, a Mi svi šutimo i mirno posmatramo. Do kad više? Dosta je bilo uništavanja i krađe iz Iskre. To je NAŠA Iskra, a ne vaša “poštovana gospodo”. Našim roditeljima su odbijali od plata da bi se Iskra finansirala i da bi napravili NAŠ Jaklić, a šta ste vi uradili? Jedno veliko NIŠTA? Uništili ste sve što ste dohvatili, SRAM VAS BILO!

Naša borba tek sad počinje i nećemo se predati dok našu Iskru ne vratimo gdje joj je i mjesto. Uz nas je cijeli grad i svi građani grada Bugojna, a ko je uz vas? Ulizice i lopovi koji su zaštićeni.

Mi ćemo vratiti Iskru na stare puteve slave, a vama je bolje da pustite Iskru na miru i da se bavite nećim drugim !

Trenurno stanje NK Iskre iz Bugojna:

– već treću godinu zaredom igra u 2. ligi FBiH gdje se takmiči sa nogometnim klubovima mjesnih zajednica;

– radi bez zakonom propisanih organa skupštine i uprave kluba;

– ima blokiran račun (već skoro 10 godina) i nagomilane dugove prema igračima i dobavljačima;

– bez tačno poznatog iznosa dugovanja i plana njegovog saniranja;

– ima Stadion Jaklić koji se nalazi u katastrofalnom stanju, sa posebno užasnim uslovima na pomoćnom terenu na kojem treniraju naša djeca;

– ima organizovane navijače, iskrene Vandale bez ikakve podrške Općine Bugojno i načelnika, jer ukazuju na katastrofalnu situaciju u NK Iskra;

…aktualni načelnik Općine Bugojno finansira manifestacije, štampanje i promociju knjiga i vatromet za samopromociju sebe i njemu sličnih, podobnih, a ne sposobnih.
Oni su tu samo zbog sebe, a ne zbog Bugojna, to je valjda svima jasno!
Pozivamo se na Zakon o slobodnom prisutpu informacijama i pozivamo aktualnog načelnika Hasana Ajkunića da javnosti, jasno i transparentno kaže koliko je Općinu Bugojno koštala sinošnja sramotna proslava?

Udruženje navijača “Vandali” Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/