Saopštenje za javnost povodom inicijative za izmjenu načina naplate PDV-a

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Saopštenje za javnost povodom inicijative za izmjenu načina naplate PDV-a, kako bi se obezbijedilo da se porez plaća nakon plaćanja fakture za prodaju proizvoda ili izvršene usluge.

BOSS-a  Bosanska stranka B i H uputila je  zahtjev Vijeću ministara BiH za izmjenu Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, na način da se uplata PDV-a vrši tek nakon što se naplati usluga ili prodaja proizvoda.
Peticija preko 20.000 privrednika da se za promjenu načina naplate PDV-a, potvrdila je ispravnost višegodišnjih upozorenja BOSS-a da je obaveza plaćanja PDV-a po izdavanju fakture, a prije naplate novca za izvršenu uslugu ili prodaju proizvoda, rezultirala uništenjem desetina hiljada radnih mjesta, jer brojni privrednici nisu mogli poslovno preživjeti apsurdnu obavezu plaćanja poreza unaprijed.
BOSS je i 2014. godine inicirao izmjenu načina naplate PDV-a.
BOSS je  usvojilo sljedeći zaključak: Pokreće se inicijativa Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost, na način da poreska obaveza plaćanja PDV-a nastaje nakon plaćanja fakture, a ne kao što je to do sada bilo u momentu ispostavljanja fakture. BOSS-Bosanska stranka smatra da treba sagledati mogućnosti za smanjenje stope PDV-a, kako bi se povećala potrošnja i time olakšalo privrednim subjektima u poslovanju.”

Presjednik-OO-BOSS-a Bugojno

Safet Idrizbegović

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/