Saopštenje za javnost KO SDP BiH

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U petak, 21.12.2018.godine, održana je 1.redovna sjednica Skupštine Srednjobosankog kantona, na kojoj su se razmatrali finansijski planovi za 2019.godinu kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje, Agencije za privatizaciju, Direkcije za ceste i Službe za zapošljavanje, ali je daleko najviše pažnje izazvalo usvajanje Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2019.godinu, u ukupnom iznosu od preko 236 miliona KM.

Predstavnici sindikata uposlenih u javnoj upravi, policiji, pravosuđu i osnovnom i srednjem obrazovanju, čije plate i primanja se finansiraju iz budžeta, prisustvovali su sjednici tražeći povećanje osnove za isplatu plata od 4%, čime bi se donekle popravio položaj ovih grupa uposlenika u odnosu na njihove kolege iz drugih kantona, koji imaju znatno viša primanja. I pored podrške većine zastupnika, a nakon obrazloženja Ministra finansija i Premijera Kantona kako bi ovo povećanje u sadašnjem trenutku uveliko opteretilo normalno funkcionisanje svih institucija, nađen je kompromis između predstavnika sindikata i Vlade da se osnovica poveća za 2%, a da se o daljnjim eventulanim povećanjima razgovara nakon maja 2019.godine, kada će biti puno jasnija slika punjenja budžeta i mogućnosti rasta plata.

Ono na šta su zastupnici SDP BiH posebno skrenuli pažnju, i radi čega nisu mogli podržati usvajanje ovakvog budžeta, je činjenica da se u potpunosti radi o socijalnom budžetu, a nikako razvojnom budžetu. „Zastupnici SDP BiH su tražili da se najmanje 3 miliona KM planira za ulaganje i razvoj poljoprivrede, što nije ispoštovano“ – istakao je Senad Selimović, kao i niz drugih primjera „štednje“ na razvojnim programima, čime će dugoročno doći i do stagnacije rasta budžeta, a da ne govorimo i o tome da će rast plata budžetskih korisnika biti nemoguć. Budžet je na kraju usvojen glasovima SDA i stranaka okupljenih oko HDZ BiH.

Veliku pažnju privukla je i inicijativa zastupnice SDP BiH, Željke Bošnjak, koju je uputila prema Zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBK/KSB, kojom je tražila da se zdravstvenih markica oslobode i svi penzioneri s primanjima nižim od zagarantovane penzije u Federaciji BiH od 450,00 KM. „Prihvatanjem ove inicijative budžet fonda ne bi bio posebno opterećen, a ljudima s minimalnim primanjima,ovih 29,00 KM u januarubi puno značilo. Na ovaj način bi pokazali da se zaista brinemo za naše građane.“ – završila je Željka Bošnjak. Zastupnici se nisu o ovom prijedlogu očitovali, ali je dogovoreno da se isti pripremi za neku od narednih sjednica, kako bi mogao proći svu zakonsku proceduru.

SDP BiH i dalje nastavlja biti na strani svih građana Bosne i Hercegovine, i podržavati sve prijedloge i inicijative, koji vode napretku ove zemlje i njenih građana, bez obzira na dnevno-politička dešavanja i pritiske. 

                                                             ODNOSI S JAVNOŠĆU KO SDP BiH SBK/KSB

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o