SAOPŠTENJE: Proizvođač ne može i ne smije biti doveden u položaj da zavisi od pojedinih lobija hladnjačara, savjetodavaca i hemijskih korparacija

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Povodom članka koji smo objavili jučer na našem portalu BUGOJNO: Šok i nevjerica za malinare! Objavljena akontativna cijena malineSavez proizvođača jagodičastog voća u BiH poslao je saopštenje povodom objavljene akontativne cijene od 1 KM od strane udruženja hladnjačara.

SAOPŠTENJE

31.05.2017. godine na incijativu Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH održan je sastanak sa predstavnicima Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća (hladnjačara).

Savez smatra da treba graditi partnerskeodnosesa svim učesnicima u lancu proizvodnje što podrazumijeva dogovor oko bitnih pitanja. Špekulacija sa akontativnom cijenom nije prihvatljiva i dovodi do nepotrebnih tenzija.

Akontativna cijena od 1 KM nije i ne može biti predmet dogovora!

Cijena maline u BiH treba da bude tržišna i usklađena sa cijenama maline u regionu.

Održani sastanak nije dao rješenje po tom pitanju, jer je stav hladnjačara unaprijed bio definisan i svi argumenti izneseni od strane predstavnika Saveza nisu prihvaćeni, što ne predstavlja dobar put u izgradji partnerskih odnosa.

I na ovaj način pozivamo hladnjačare da odustanu od objavljene akontativne cijene, jer to može nanijeti nesagledive posljedice kako za proizvodnju tako i za otkup i plasman maline kako u ovoj sezoni, tako i u narednom periodu.

Savez ostaje otvoren za sve dogovore koji će voditi ka prevazilaženju problema i izazova sa kojima se ovaj sektor suočava.

Proizvođače pozivamo da pristupe Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH i da jači i jedinstveni zajednički radimo na očuvanju digniteta proizvođača (crvenog zlata), na način da jačamo lokalna udruženja i zadruge:

  • Opremanjem kapacitetima mini hladnjača;
  • Uspostavom mreže savjetodavaca;
  • Podrškom države putem poticaja;
  • Iznalaženjem novih tržišta.

Proizvođač ne može i ne smije biti doveden u položaj da zavisi od pojedinih lobija hladnjačara, savjetodavaca i hemijskih korparacija.

Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o