Saopštenje OO DF Bugojno: Zaštitimo imovinu u javnim preduzećima i ustanovama

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Obraćamo Vam se zahtjevom da zaštite državnu imovinu u Javnim preduzećima i ustanovama kojima je osnivač OV Bugojno.

Kao što znate OV Bugojno je na nelegalno održanoj “Hitnoj“sjednici od 20.05.2015. godine izabralo Upravne i nadzorne odbore (suprotno Zakonu o imenovanjima u FBiH), koji su postavili v.d. direktore u Javna preduzeća i ustanove, kojima je osnivač OV Bugojno, i to: JP VIK Bugojno, JP Čistoća Bugojno, JP za  stambeno komunalne djelatnosti i lokalne puteve Bugojno, JU Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Bugojno, JU Apoteka Bugojno, JU Dom zdravlja Bugojno,JU Radio televizija Bugojno, JU Bolnica Bugojno.

Direktori u Javnim preduzećima ne ispunjavaju uslove za obnašanje ove funkcije (nemaju potrebno radno iskustvo) u skladu sa Zakonom o JP i Zakonom o privrednim društvima i njihovim postavljenjem krše se navedeni zakoni.

Takođe niko od ovih direktora u JP VIK Bugojno, JP Čistoća Bugojno, JP za stambeno komunalne djelatnosti i lokalne puteve Bugojno, JU Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Bugojno, JU Radio televizija Bugojno nije upisan u registar pravnih lica kod nadležnog suda i tako se isti lažno predstavljaju da su direktori, zloupotrebljavaju položaj i ovlasti što sve predstavlja krivična djela iz člana 242. i 247. KZ FBiH.

Pobrojani direktori se ponašaju kao da je imovina ovih JP i ustanova imovina nekolicine stranačkih pristalica, a ne imovina svih građana Općine Bugojno.

Napominjemo, da je i ovako nelegalno imenovanim direktorima istekao mandat 10.08.2015. godine i nije nam jasno ko sad obnaša ove funkcije i po kojem osnovu.

Takođe Vas želimo upoznati da izvještaji o radu/poslovanju u javnim preduzećima i ustanovama nisu usvojeni na OV za 2013 i 2014. godinu, što dovoljno govori o poslovanju i stanju u ovim preduzećima i ustanovama.

Ovim putem Vas još jednom molimo da u skladu sa vašim ovlaštenjima preduzmete sve mjere i radnje kako bi ste zaštitili imovinu u JP i ustanovama od ovih neodgovornih pojedinaca, a što je u interesu svih građana Općine Bugojno.

Ukoliko ne stanete u zaštitu državne imovine u JP i ustanovama kojima je osnivač OV Bugojno, mi u DF ćemo preduzeti sve radnje propisane važećim Zakonskim propisima, kako bi smo prijavili sve odgovorne u ovim nelegalnim radnjama, nadležnim policijskim agencijama i tužilaštvu.

S poštovanjem,

Predsjednik OO DF

Muftić Emir

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/