Saopštenje KO SDP BiH SBK

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Na 16. sjednici Skupštine SBK zastupnici SDA, HDZ i dva zastupnika SBB donijeli su odluku o osnivanju Mješovite srednje škole u Jajcu. Dva zastupnika SBB i DF bili su suzdržani, a četiri zastupnika SDP protiv. Još jedna škola po sistemu „ Dvije škole pod jednim krovom “. Djeca u Jajcu i njihovi roditelji su tražili da ne dolazi do daljih podjela, jer u Jajcu se živi normalno, jedni sa drugima, ali SDA je ovaj put otkrila svoje pravo lice i ono što HDZ radi godinama u SBK, zvanično i podržala podjelu škola. Sigurni smo da su u predizbornoj kampanji prije i sada sasvim drugačije obećavali svojim glasačima, ali prava istina je rečena na sjednici Skupštine SBK kada su svi zastupnici SDA podržali podjelu.

Zastupnici SDP su u svojim diskusijama obrazlagali donošenje ovakve odluke vrlo lošom po ukupno stanje u kantonu i državi. Slučaj „ Jajce “ je samo nastavak podjele kojeg dogovaraju rukovodstva SDA i HDZ, a da ne zaboravimo Mostar, podjelu javnih preduzeća po nacionalnoj osnovi, hoće da dijele Travnik i na kraju neka se niko ne začudi kada dođe „Treći entitet“.

Ovo stanje u obrazovanju se moglo vrlo lako prevazići uvođenjem zajedničkih jezgri nastavnih planova i programa za zajedničko pohađanje nastave učenika svih nacionalnosti za sve predmete osim tzv.nacionalne grupe predmeta. Ovo je bila obaveza da se uvede još 2003. godine, a i odluka Ustavnog suda govori o nepostojanju dvije škole pod jednim krovom. Iz Jajca se u zadnjih godinu dana iselilo oko hiljadu stanovnika.

SDP podržava opravdanu ogorčenost Vijeća učenika u Jajcu donošenjem ovakve odluke Skupštine SBK i u punom kapacitetu Vas podržavamo u borbi da ostanete zajedno. SDP SBK smatra da zajedništvo svih naroda i građana ne ide u prilog nacionalističkim strankama, jer ih tada neće ni biti.

ODNOSI S JAVNOŠĆU
KO SDP BiH SBK/KSB

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/