Saopštenje Kluba vijećnika SDP-a Bugojno u vezi sa neodržavanjem sjednice Općinskog vijeća

https://www.bugojno-danas.info/novo-u-dstore-ne-trebate-platiti-skuplje-najjeftinije-mjesto-za-tehniku/' https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/kovacusakafa/

Klub vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Bugojno poslao je upit predsjedavajućem i Kolegiju Općinskog vijeća u vezi sa neodržavanjem sjednice Općinskog vijeća. Naime,  pitamo se  kada možemo očekivati narednu sjednicu budući da smo posljednju imali početkom februara koja je bila nastavak sjednice iz januara. Nažalost, po ko zna koji put u ovom mandatu imamo problem sa održavanjem sjednice OV, te s tim u vezi podsjećamo da član 56. Poslovnika o radu Općinskog vijeća jasno navodi sljedeće: „Redovne sjednice održavaju se najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i češće radi raspravljanja i odlučivanja o pitanjima iz nadležnosti Vijeća.“

Samo jedna od zabrinjavajućih činjenica je da je upravo Bugojno na posljednjem mjestu po prosjeku plaće u Srednjobosanskom kantonu. Također, prema podacima Federalnog zavoda za programiranje, Bugojno se nalazi na devetom mjestu po ekonomskom razvoju u našem Kantonu za 2018. godinu. Ne čudi što naši sugrađani masovno napuštaju Bugojno u potrazi za boljom budućnosti koju, nažalost, ne mogu ostvariti u svom gradu. Krajnje vrijeme je da se vladajuća struktura uozbilji i realno vidi stanje u našoj lokalnoj zajednici. Činjenica da od početka februara nemamo sjednicu OV dovoljno govori o njihovoj nezainteresovanosti za rješavanje gorućih problema.

Iako je naš Klub na jednoj od prethodnih sjednica podržao Program rada Općinskog vijeća, podsjećamo da smo i tada dali preporuku da bi se za realizaciju aktivnosti Programa sjednice trebale održavati u skladu sa Poslovnikom.

Pitamo se da li će i ovaj mjesec proći bez sjednice Općinskog vijeća, budući da se i dalje gomilaju problemi u našoj lokalnoj zajednici od kojih neki vape za hitnim rješavanjem.

Očito je da vladajuća većina zloupotrebljava ovlasti Općinskog vijeća i zakazuje sjednice kada im se prohtije ne mareći za Poslovnik o radu Općinskog vijeća koji bi trebao da nam bude vodič u radu. Imamo primjer susjednih općina koje redovno održavaju sjednice i po broju održanih sjednica su daleko ispred nas što pokazuje ozbiljniji pristup u radu i odgovornost prema glasačima na šta bi se sastav našeg Općinskog vijeća samo trebao ugledati.

Napominjemo, obaveze i problemi u našoj lokalnoj zajednici ne bi smjeli biti zapostavljeni jer svi vijećnici su u Općinsko vijeće izabrani voljom naših građana i trebali bi svojim radom opravdati dato povjerenje.  

Klub vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Bugojno

https://www.bingotuzla.ba/2020/06/03/kataloska-akcija-4-14-6-2020/