Saopćenje: Započeti konkretne aktivnosti povodom rješavanja problema pasa lutalica u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Problem pasa lutalica na području općine Bugojna je evidenntan duži niz godina. Svakako da najviše zabrinjava njihovo svakodnevno prisustvo u centru Bugojna, u blizini škola, Doma zudravlja, Općine…

Ovo obraćanje ponukano je još jednim napadom pasa lutalica na naše sugrađane i njihovu imovinu kao i iskrivljenom slikom o suštini problema prevelikog broja pasa lutalica, te smo smatrali da je važno da se kaoBosanska stranka, koja je kroz svoje aktivnosti uvijek djelovala društveno odgovorno, očitujemo oko ovog problema.

Na prvom mjestu, želimo da izrazimo najdublje suosjećanje sa građanima koji su nedavno, ali i ranije, pretrpjeli brutalne napade.

Bosanska stranka Bugojno želi da naglasi da podržava Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine, koji između ostalog propisuje da svi agresivni, zaraženi i bolesni psi treba da budu uklonjeni sa ulica.

Bosanska stranka Bugojno smatra da Zakon iz 2009., kojeg imaju i druge zemlje, nudi rješenje i u slučaju BiH, ali da je problem do sada bio u slaboj implementaciji. Do rješenja se, međutim, ne može doći preko noći, jer ni problem nije nastao preko noći – on je posljedica dugogodišnjeg slabog ili nikakvog provođenja, odnosno neprovođenja Zakona.

Pozivamo sve relevantne aktere iz vladinog i nevladinog sektora kao i resorna ministarstva Vlade Srednjobosanskog kantona, Općinsko vijeće i općinskog načelnika da započnu konkretne aktivnosti kroz koje će se raspravljati o mjerama za rješenje problema pasa lutalica kako Usbk , tako i u našoj općini.

Ovakav početak treba da upućuje na to da su lokalne vlasti odlučnije da riješe problem pasa lutalica te da razmatraju i traže rješenja koja su u skladu sa važećim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, što je naravno jedino i logično, moguće i prihvatljivo.
Smatramo da je potrebno da vlast općine Bugojno učini sve kako bi se u skladu sa zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, agresivni, bolesni i zaraženi psi HITNO sklonili sa ulica naše općine i time prestali predstavljati prijetnju za građane općine, a posebno za djecu.

Svi psi lutalice su napušteni vlasnički psi i njihovi potomci, dakle na ulicama su radi neodgovornog vlasništva. Njihov broj te napadi na ljude i imovinu predstavljaju veliki problem za zajednicu, što je sve greška ljudi – kako neodgovornih vlasnika tako i vlasti koje su do sad slabo provodile Zakon.
Pozivamo stoga još jednom sve koji učestvuju u provedbi Zakona da to urade hitno, sveobuhvatnoi i dosljedno, time rješavajući sadašnji problem ali i sprečavajući njegovo ponavljanje u budućnosti.

Predsjednik BOSS-a Bugojno
Safet Idrizbegović

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/