Saopćenje za javnost Ilhana Bušatlića: Odbijam da mislim Komšićevom glavom

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Ilhan Bušatlić podnio je ostavku na članstvo u Glavnom odboru Demokratske fronte (DF), te zahtijeva da bude izbrisan iz evidencije članstva DF-a. Također, najavio je da napušta Klub poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i da od sada nastupa kao samostalni zastupnik.

Ja, Ilhan Bušatlić, ovim putem podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Glavnom odboru, te zahtijevam da budem brisan iz evidencije članstva DF-a. Također vas obavještavam da napuštam Klub poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i da ću od sada nastupati kao samostalni zastupnik“, kaže se u Bušatlićevom saopćenju.

Kao prvi razlog za svoju ostavku naveo je evidentnu suspenziju Statuta DF-a i proceduru na kojima se temelji stranka i njen rad, te “uvođenje samovlašća”.

Ne pristajem na oduzimanje prava na mišljenje, slobodu riječi, te na to da se stranačka politika i strategija i donošenje odluka izmjesti izvan organa stranke. Šokiran sam da je Predsjedništvo stranke jednoglasno donijelo odluku da Statut stavi izvan snage radi lične volje jednog čovjeka i da je 20 ljudi donijelo odluku da se odreknu svoje slobodne volje“, ističe se u saopćenju.

Bušatlić dodaje kako smatra farsom i dezavuiranjem članstva odluku po kojoj u članstvu stranke, Glavnog odbora i u Domu naroda Parlamenta BiH ostaje Sifet Podžić, koji je glasao za Nikolu Poplašena, a iz članstva su isključeni Reuf Bajrović i Emir Suljagić, koji su tražili da se taj čin razmotri i da se Podžić suoči sa krajnjim konsekvencama “kaljanja obraza svih nas”.

Kao maloljetni i dva puta ranjavani pripadnik Armije BiH ne želim biti dio politike u kojoj je četništvo legitimno i prihvatljivo“, piše u saopćenju.

U DF nisam ušao zbog Željka Komšića, nego zbog svojih uvjerenja i odbijam da mislim Komšićevom glavom. Možda je privatnu firmu moguće voditi na ovakav način, ali političku stranku nije. Ali, čak i u privatnoj firmi za poslovanje se nekom mora položiti račun“, kaže se u saopćenju.

Bušatlić naglašava kako rukovodstvo DF-a nikada nije podnijelo izvještaj o finansijskom poslovanju, izvještaj o troškovima kampanje.

U vrijeme dok stranka iz budžeta dobija između 600.000 i 800.000 KM na godišnjem nivou, od članstva se traži da svojim parama finansiraju troškove kancelarija, telefona itd. Rukovodstvo DF-a se u potpunosti otuđilo od partijske baze i od naroda. Svaka inicijativa doživljava se kao zavjera, a rukovodstvo stranke budno motri svakoga ko na bilo koji način ispoljava vlastita mišljenja“, poručio je Bušatlić.

Stoga, kao čovjek koji je svoje najbolje godine ostavio boreći se za slobodu ove zemlje, naroda i svoju, godine poslije rata proveo doprinoseći zajednici i obrazujući se, kao najmlađi dekan nekog javnog fakulteta u BiH i kao čovjek koji je založio obraz za ovu stranku, hoću da se javno ogradim od politike i rukovodstva stranke na najdosljedniji mogući način“, poručio je Bušatlić.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o