Saopćenje SBiH Bugojno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je u decembru 1992 godine usvojila rezoluciju, kojom je dvadeset i drugi mart proglašen za SVJETSKI DAN VODA.

Ujedinjeni narodi ovom rezolucijom podsjećaju na važnost zaštite vode, jer se već tada osjetio nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svjeta.

Rezerve pitke vode nisu neiscrpne a predpostavlja se da oko milijardu ljudi u svijetu nema pristup sigurnoj pitkoj vodi.

Vode su oduvijek bile bogatstvo ovih krajeva. Živimo u okruženju potoka, rijeka, jezera  te brojnih izvora pitke vode prema kojima se neodnosimo onako kako to oni zaslužuju.

Svi ovi vodni resursi ponekad su ugroženi raznim tečnim i čvrstim otpadnim materijama koje nesavjesni pojedinci odlažu na obalama vodotokova ili čak u neposrednoj blizini izvora pitke vode.

Voda nije komercijalni proizvod  već naslijeđe koje se mora čuvati i dugoročno štititi njen kvalitet, te reacionalno upotrebljavati raspoložive količine ove dragocjene tečnosti koja je od općeg interesa za čovječanstvo.

I pored brojnih izvora pitke vode u Bosnu i Hercegovinu je u prva dva mjeseca ove godine iz susjednih zemalja uvezeno raznih vrsta voda u količini od 4300 tona u vrijednosti od dva i po  miliona KM. Neke od uvezenih voda su slabijeg kvaliteta, odnosno slabijih fizčko-hemijskih svojastava od naših pitkih voda.

Na ovaj dan kada se obilježava Svjetski Dan Voda, Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu poziva sve građane da piju domaću kvalitetnu vodu, te da svi zajedno čuvamo ovo opće dobro i da uživamo u blagodatima koje nam pružaju vode.

 

 

                                                             Predsjednik

                                                                                    Ibro Boškailo

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/