Samirin hor je ušće, razvodnica i rasadnik talenata – muzičara i pjevača – Piše Viktor Dundović

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Pretvori Bugojno u centar horskog pjevanja a što je nastavak svijetle tradicije najslavnijeg horovođe bivše JugeMiloša Dedića i njegovih proslavljenih „57 dječaka i djevojčica“.

Na kraju koncerta za pamćenje – čitav špalir onih koji žele iskreno čestitati za ovaj nezaboravni, veličanstveni ugođaj za oko, uho, dušu, srce.

Ama, 15-ak minuta se trebalo čekati u redu za čestitku.

Mnogo dječice obrlati majke da im kupe harmonike pa da i oni ovako lijepo sviraju na koncertima.

Malo je načelnika koji tako (pre)često imaju toliko razloga i zadovoljstva biti načelnikom kao što je Hasan Ajkunić a da to isto zadovoljstvo imaju i njegovi sugrađani najbolje pokazuje i njegov 3. mandat sa skoro 8.000 glasova na Lokalnim izborima 2012.g. i to toliko glasova na svoje ime i prezime, na svoj lik i djelo kao samostalni kandidat bez potpore ikakve stranačke mašinerije, ako izuzmemo podršku novoosnovane stranke Liste za Bugojno koja je tada počinjala sa ledine, tj. bez ičega.

Meni osobno predstavlja neizmjerno zadovoljstvo suradnja sa Samirom kao vrhunskim profesionalcem.

Blizu 300 prisutnih od kojih 1/3 onih malo starijih a 2/3 omladine koji su došli zbog svoje profesorice i njene bezbrojne vojske od nota.

Uvijek nasmijana, vedra, raspoložena, u svakoj sekundi (ne minuti) spremna za akciju/nastup samo uz prethodnu konsultaciju (kao pravi demokrata) sa svojom mladalački moćnom vojskom, upozna ih sa idejom (zadatkom), obrazloži je i kaže gdje i kada treba nastupiti („udariti“) sa svojim trupama.

20-ak harmonika – prava i nesvakidašnja situacija i na TV-ima, a kamoli uživo i to u manjim sredinama kao što je Bugojno, ali malo Bugojno (malo samo po broju stanovnika) i jeste veliko, ma prava metropola baš zahvaljujući virtuoznim pojedincima – velikanima kao što je naša maestrica Samira.

Svaka tačka je bila nagrađivana frenetičnim aplauzima od kojih se lomila prepuna Kristalna dvorana očarana ugodnim zvucima melodija.

Samirin hor je ušće, razvodnica i rasadnik talenata – muzičara i pjevača.

Ona je pedagog, general, vođa, prijatelj, umjetnik, brižna majka prema svojim raspjevanim slavujima.

Uhodanost na sceni savršena, bez sekunde praznog hoda, ma kompjuterski precizna isprogramiranost.

Vojnički efikasna organizacija i disciplina njene vojske (a ja kao nastavnik znam dobro šta sve treba uraditi da omladina djeluje učinkovito kao prava pravcata vojska).

Za načelnika Hasu reče:

„Ni za jednu moju muzičku ideju nije rekao ne“,

 

a ja se nadovezujem na ovu njenu tvrdnju iz prve ruke: da Haso (jedan je Haso) za svih ovih 10-ak godina načelnikovanja nijednoj ideji i projektu nije rekao ne: bili to partizani, muzičari, glumci, školarci, književnici, likovnjaci, bilo koje udruženje i klub u Bugojnu… Ovu činjenicu može negirati samo potpuno slijep, ćorav i negativistički nastrojen prema Bugojnu i Hasi.

Samira je diplomirala najteže ratne 1993. na Odsjeku za solo harmoniku u klasi profesora Senada Kazića, a 2000.g. diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Mostaru na Odsjeku za muzičku umjetnost.

Specijalnost joj orkestar harmonika te radi kao muzikoterapeut sa djecom sa posebnim potrebama pri Udruženju „Leptir“.

Dobitnica je Povelje grada Bugojna.

Za dvodecenijske uspješne karijere muzički je obrazovala stotine djece s kojima je požnjela brojne nagrade širom BiH i regije. Svojim interpretacijama i aranžmanima sve slušatelje gane do suza što izviru iz najtajnovitijih i najskrivenijih vrutaka duše i srca.

Mnogima je predano i sa toliko ljubavi prenosila svoje znanje da je time mnogobrojnima predodredila i cjelokupni životni put i sudbinu.

Veličanstven je ovaj današnji koncert upriličen povodom

Dana nezavisnosti BiH – 1. marta 2013.

„Današnji koncert je poklon svim ljubiteljima lijepih zvukova klasične harmonike i moja želja da vam nakon 20 godina poklonim nešto što ćete pamtiti, kao što ja pamtim i pratim svaku godinu i svakog učenika od prve note do prve samostalne kompozicije… Sretan je čovjek koji voli ono što radi. Večeras tu sreću dijelim sa vama…“

Hvala joj do neba za ovo božansko veče i virtuozni koncert kakvim nas časti već dva puna desetljeća.

 

01.03.2013.g.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/