Ruskinja Ljudmila dočekuje osmi Ramazanski Bajram kao muslimanka u Bosni i Hercegovini

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Ruskinja Ljudmila Babić već deceniju živi u Bosni i Hercegovini, a ovo je osmi Ramazanski bajram koji dočekuje u Sarajevu nakon što je prešla na islam i ne razmišlja o povratku u rodnu Rusiju.

Ljudmila je prije deset godina upoznala Nedima Babića i odmah došla u Bosnu i Hercegovinu i udala se za njega. Nakon nekog vremena se razvela, ali je nastavila život u Sarajevu.

Vedrog lica Ruskinju, put Sarajeva je dovela ljubav, ali ju je u gradu na Miljacki i zadržala ljubav koju je razvila prema ovom gradu u kojem je prijatelji i poznanici osloviše sa “Mila“.

Ona je u razgovoru za Anadoliju kazala da je stupanjem u brak s muslimanom počela više da istražuje o toj vjeri i da je nakon izvjesnog vremena shvatila da želi život nastaviti kao muslimanka.

  • Prije osam godina sam otišla u džamiju na teravih-namaz. Bila je to 27. noć ramazana i tad još nisam bila prešla na islam, već sam željela vidjeti taj ambijent i osjetiti tu atmosferu. Planirala sam da sjednem u ćošak džamije i posmatram vjernike dok klanjaju, ali srela sam tamo prijateljicu i ona me pozvala da sjednem pored nje. Rekla mi je da je pratim i radim sve što ona bude radila tokom namaza. Bila sam uzbuđena kad je namaz počeo. Nisam mogla zaustaviti suze kada sam činila prvu sedždu. Bile su to snažne emocije i osjećaji. Shvatila sam da je to ono što sam tražila – kazala je Babić.

Ona je dalje kazala da je odmah po završetku namaza pred stotinama vjernika izgovorila kelime-i-šehadet i tako postala muslimanka. Dodala je da joj je i danas vrlo dirljivo pričati o tim emotivnim trenucima.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/