Rudari štrajkuju, vakcina u BiH nema, a političari se bave nadrealnim temama

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Dok rudari štrajkuju glađu, broj oboljelih od korone raste, a vakcine nema – vodeći politički akteri bave se nadrealnim temama. Prebrojavanje krvnih zrnaca, svojatanje gradova ili teritorija – to je ono čime se bave najistaknutiji dužnosnici. Na vrhuncu političkih dvoboja i troboja, problemi građana često padnu u drugi plan.

Realni problemi građana sustižu jedni druge. U političkom ringu, ključni akteri vode nadrealne rasprave. I tako godinama.

Milorad Dodik (29.12.2016.):  “Vidjeli smo jučer da Bakir Izetbegović kaže da je Republike Srpska opasnija od terorizma u Bosni i Hercegovini.”

Bakir Izetbegović (13.02.2020.): “Faktički dominacija entiteta nad državom. I mi ti nećemo ni pod kojom cijenom dopustiti. Ako treba ući će se ponovo u krizu.”

Krize su se produbljivale. Hoće li biti dogovora, pitali su se svi.

“Dok se drži pištolj na slijepoočnici, nema razgovora“, rekao je Izetbegović 21.2.2020. godine.

Kome je u amanet dana Bosna Hercegovina, ko želi Islamsku državu, a ko otcjepljenje? Na meniju pregršt tema. A specijalitet – prebrojavanje krvnih zrnaca.

“Danas je Sarajevo grad jednog naroda, i onih rijetkih ostalih koji su ostali da žive u Sarajevu. Na žalost, to je tako”, rekao je Dragan Čović na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

“Čekam vrijeme kada ću vidjeti da na takav način srpski političari, hrvatski poitičari, i birači tretiraju predstavnike i kandidate iz bošnjačkog naroda”, odgovorio je Izetbegović na istoj sjednici.

A čija je Banjaluka, ili – šeher Banjaluka?

“Svojatanje Banjaluke kao šeher grada Izetbegoviću služi samo za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka nikada nije bila šeher, i neće ni biti. Banjaluka ne pripada Izetbegoviću nego pripada Srbima i srpskom narodu, i Republici Srpskoj”, kazao je Dodik 27. februara 2020. godine.

I vječna dvojba – građanska ili podijeljena?

“Jer sam uvjeren da će ona može preživjeti kao država upravo kao zajednica tri konstitutivna naroda”, kazao je Čović.

A kada pravosuđe pokuca na vrata, politička sloga. Udar na Bošnjake, Hrvate ili Srbe.

“Istraga koja se vodi je politički motivisana, ne samo protiv mene, nego i drugih ljudi, a naročito protiv Republike Srpske i njenih institucija”, izjavio je Dodik 30. decembra 2016. godine.

“Velika većina stranaka, bilo da su na vlasti ili opoziciji, se pokušavaju stalno baviti politikom, umjesto da se bave svojim poslom”, naveo je Srećko Latal.

A zbog politike, posao trpi. Tako i građani. Vakcinacija kasni, ekonomski oporavak neizvjestan. Zakoni potrebni za kanddatski status u ladicama ili izgubljeni u proceduri.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/