RIJETKE FOTOGRAFIJE: Ovako je izgledao Titov lični bazen u vili u Bugojnu, a sad…

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U povodu 25. maja, dana koji je u bivšoj Jugoslaviji obilježavan kao praznik “Dan mladosti” i zvanični datum kada se obilježavao rođendan druga Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika SFRJ…

…naš Vahid Čehaja iz Bugojna poslao je rijetke fotografije izgleda Titove vile-rezidencije u Bugojnu, onako kako je izgledala prije. Prije rata tu je bio Titov muzej, a tokom oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, u ljeto 1993. godine objekat je potpuno devastiran. Tu je bila baza HVO-a, koju su uništili nakon napada snaga Armije RBiH. Prethodno je opljačkana.

{gallery}/photo/zanimljivosti/Titina_vila_bugojno{/gallery}
Vila se nalazi u Gorici nekoliko kilometara od samog centra Bugojna, u prelijepoj šumi. Tito je ovdje volio dolaziti u lov, a iz Bugojna je bio jedan od njegovih najodanijih saradnika, komunistički političar iz BiH Branko Mikulić, koji je jedno vrijeme praktično bio najmoćniji političar u državi, nakon Titove smrti prvi čovjek organizacije ZOI ‘84 u Sarajevu i jedno vrijeme predsjednik Vlade (Savezno izvršno vijeće) SFRJ.

Titova vila u Bugojnu građena je stoga tako da se nije štedjelo, iako je sam predsjednik ipak relativno rijetko koristio. Dosta novca je uloženo u izgradnju samog objekta, njegovo opremanje, izgradnju prilaznih putoeva, osigranje, uređenje krajolika…

Na fotografijama možete vidjeti Titov lični bazen, dio opreme, a sasvim dole i kako ostaci objekta izgledaju danas…

OPASAČ IZ BITKE ZA RANJENIKE
Gospodin Čehaja poslao nam je još neke zanimljive fotografije, a riječ je o opasaču iz 2. svjetskog rata, iz čuvene Bitke za ranjenike na Neretvi.
Ovaj opasač pronašao je također Bugojanac, gospodin Kemal Pandžo, na lokalitetu Vilica Guvno nadomak Prozora/Rame.

 

Izvor: doznajemo.com

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/