Ramazanski Bajram u nedjelju, 25.juna u 5 sati i 45 minuta

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Prema Takvimu Rijaseta IZ BIH-ne, sa izlaskom Sunca u nedjelju, 25.juna nastupa Ramazanski Bajram, jedan od najradosnijih blagdana muslimana širom svijeta.Klanjanje Bajram namaza na području MIZ Bugojno biće obavljeno u svim džamijama na području Medžlisa u 5 sati i 45 minuta.

Centralna bajramska svečanost za područje bugojanskog medžlisa biće tradicionalno održana u Kulturnom centru princeze Dževhere gdje će Bajram namaz predvoditi i hutbu održati glavni imam Vehid ef. Arnaut. Nakon klanjanja Bajram namaza biće organizovan kratak obilazak mezarluka uz džamije.Tradicionalni Bajramski prijem glavnog imama za predstavnike vjerskog, političkog i javnog života našeg grada, biće organizovan u 9 sati u Motelu Heko.U 13 sati u džematu Glavice biće upriličen tradicionalni Mevlud.

Drugi dan Bajrama obilježava se kao Dan šehida te će tim povodom biti organizovan obilazak mezarja. U ponedjeljak u 9 sati na Šehidskom mezarju je planirano okupljanje te učenje dove za šehide. Potom će biti upriličen obilazak mezarja u Jakliću, Vrbanji, Gračanici, Donjićima, Udurlijama, Kotezima i Ždralovićima. U 12 sati i 45 minuta u svim džamijama, učit će se jasini-šerif i predavanje dove šehidima.

U utorak, trećeg dana Ramazanskog Bajrama, a u sklopu Dana Ajvatovice u Kristalnoj Sali općine Bugojno u 17 sati biće održan Koncert Sarajevske filharmonije.

MIZ Bugojno povodom Ramazanskog bajrama organizuje i tradicionalni Šahovski bajramski turnir čije otvaranje je predviđeno u subotu, 1.jula u 11 sati.

Mersima Muminović / RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/