Putnik iz BiH zbog suhog mesa i cigareta kažnjen s 1.650 eura

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Iako građane stalno upozoravamo preko portala GPMaljevac.COM da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Europske unije, dio njih ne zna ili se ne osvrće na ova upozorenja i plaćaju velike novčane kazne.

Naime na Granični prijelaz Stara Gradiška došao je putnik koji je u vozilu imao 7.5 kilograma suhog mesa i 680 cigareta (34 kutije). Naravno, nije prijavio cariniku robu koju je posjedovao u automobilu pa je sve oduzeto, a vozač je kažnjen novčanom kaznom u visini od 1.650 eura.

Na obrazloženju je navedeno ukoliko se kazna ne plati na vrijeme ista će se zamijeniti mjerom zatvora.

Da ponovimo, nije dozvoljen unos mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 grama kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta. Dozvoljeno je dvije kutije (40 komada) cigareta i litru alkoholnih pića.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/