Pucanj topa ispred Sultan Ahmedove džamije označio početak ramazana u Bugojnu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Sa današnjim zalaskom sunca nastupio je ramazan, a tim povodom klanjat će se prva teravija. Ovo je drugi ramazan u uslovima pandemije koronavirusa, zbog čega je preporučeno da se vjerski obredi i aktivnosti izvršavaju u skladu s epidemiološkim mjerama.

Početak ramazana u Bugojnu i drugim gradovima je označen pucnjem iz topa.

Ramazanski post će početi sutra, a prvi dan Bajrama je 13. maja.

Ovo je mjesec kada je počela objava svete knjige islama Kur'ana. Jednomjesečni post podrazumijeva odricanje od hrane, pića, spolnih i drugih fizičkih zadovoljstava te neprimjerenog govora. Obavezan je za punoljetne osobe.

Za muslimane je ramazan prilika za duhovnu katarzu čovjeka.

U toku dana post počinje sehurom, tokom kojeg se konzumira manja količina hrane i pića, te okončava iftarom kao obilnijim obrokom. Sehur i iftar su određeni vaktijom kao kalendarom molitvi tokom posta.

Tradicionalno se iftari u krugu porodice te se tom prilikom najčešće konzumira hrana iz domaće kuhinje. Po okončanju iftara, u večernjim satima slijedi teravija – ramazanska molitva.

Po završetku ramazana slijedi Bajram kao jedan od najznačajnijih blagdana kod muslimana.

U Islamskoj zajednici su ranije obrazložili kako će se izvršavati obredi i molitve tokom pandemije.

Tim povodom su donijeli posebne instrukcije.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o