Prvi dan 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Prvi dan 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra odigrana je predstava „Profesionalac“ Teatra „Total“ Visoko. Rađena je po tekstu Dušana Kovačevića, a režiju potpisuje Jesenko Muzaferija, uz ansambl predstave. Predstava je namjenski rađena za visočku kulturnu manifestaciju Dani Zaima Muzaferije, koja se održava tradicionalno svake godine krajem novembra.

„Profesionalac“ je priča o penzionisanom policajcu Luki koji dolazi uredniku izdavačke kuće Teodoru i donosi mu knjigu u kojoj je u 14 poglavlja sabrano osamnaest godina njegovog života, koliko ga je pratio.

Kako ističu iz visočkog pozorišta, pripreme su  trajale dva i po mjeseca jer oni, kao amateri, rade probe tri puta sedmično u večernjim terminima. Odmah na početku su se zaljubili u ovaj tekst Dušana Kovačevića, doživjevši ovu dramu kao priču o buđenju ljudskosti. „Dva čovjeka potpuno različita intelektom, obrazovanjem, političkim i drugim stavovima bivaju igrom sudbine povezana upravo zbog tih različitosti i poslova kojima se bave, da bi njihove konfliktne pozicije na kraju prerasle u jedinstvo tužnih ljudskih sudbina i zagrljaj razumijevanja jednako ojađenih životnih gubitnika.“- pojašnjavaju iz Totala.

Sa početkom u 19,30h u Holu KSC-a upriličena je izložba fotografa Huseina Šljive pod nazivom „Fedraši na sceni“, na kojoj je predstavljeno 30 fotografija sa Fedrinih predstava. Husein Šljivo je rođen u Prozoru 1977. godine sa stalnim boravištem u Bugojnu. Do sada je imao deset samostalnih, te preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada.

Sutra je na programu „Ifigenija“ koju izvodi JU Centar za kulturu Zavidovići, dok će u jutarnjem terminu biti odigrana predstava za djecu „Kaos prije premijere“ Dječije dramske skupine HKUD Didak Gradnići.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o