Prskanje pješaka je kažnjivo: Evo kolike su kazne za nesavjesne vozače

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Slučajevi prskanja pješaka su veoma česti u ovim periodima, kada pada snijeg ili kiša

Za vrijeme kišnih dana, veoma su česti slučajevi da vozači koji voze trakom uz trotoar zaliju pješake vodom.

U ovim periodima kiše i snijega, vozači vode borbu sa gužvama na cestama, a vrlo često nastradaju pješaci na ivicama trotoara, kada ih nesavjesni vozači zaliju vodom.

Kako je navedeno u članu 112. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, vozač koji se kreće po mokrom kolovozu u naselju, dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila kako bi izbjegao prskanje pješaka koji se kreću ivicom trotoara.

Kako javlja BIHAMK, kazna za ovaj prekršaj je 30 KM.

Iz Ureda policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo kazali su za N1 da ne vode posebne evidencije o pješacima koji budu poprskani na ulici. Dali su i upute pješacima šta činiti ako u blizini nema policijskog službenika.

Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, potrebno je da se pješak obrati u najbližu policijsku stanicu i navedeno prijavi s napomenom da zapiše registarski broj tablica.

Brzi prelazak automobilom preko lokvi možde potaknuti i opasan “aquaplaning”, gubitak kontrole nad vozilom, a nikad ne možete znati šta je ispod lokve – mogu to biti kamen ili rupa koji će oštetiti gumu ili naplatak.

Svakako se savjetuje vozačima da vožnju prilagode uslovima na putu i poštuju saobraćajnu signalizaciju, ali i da se pridržavaju saobraćajne kulture.

Foto:Oslobođenje

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/