Prošle godine Bugojno napustilo najmanje 500 osoba

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/

Egzodus mladih iz BiH u zapadne države je iz godine u godinu sve veći pa tako i iz Bugojna što predstavlja veliki problem za domaću privredu jer odlazi radna snaga a najviše mladi.

Prema podacima biltena službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona za 2019. godinu podaci su veoma zabrinjavajući za Bugojno koje je najgore u Srednjobosanskom kantonu po broju odlaska mladih.

Služba za zapošljavanje Bugojno (biro) je skinula sa evidencije 373 osobe u 2019. godini nakon što su dobili obavijest na kućnu adresu da se jave na šalter službe, dakle ni nakon obavijesti 373 osobe nisu došle obrazložiti razlog nejavljanja nakon 45 dana što se podrazumijeva da su otišli izvan BiH u drugu državu ne mareći za biro Bugojno jer se nemaju namjeru vratiti u Bugojno do daljnjeg.

Biro Bugojno je skinuo sa evidencije i 99 osoba koje su došle i uredno prijavile preseljenje na područje druće općine ili države.

Ova dva parametra ukupno iznose 472 osobe skinute sa evidencije bugojanskoj biroa, dakle to može biti jedan član porodice koji je dobio papire u drugoj državi te odveo cijelu porodicu sa sobom iz Bugojna.

Prostom računicom, ove osobe ako imaju supružnika koji je otišao ili će otići sa njim ili njom plus jedno dijete, dvoje ili troje, dolazimo do cifre od preko 1000 osoba za samo jednu godinu, plus osobe koje se ne nalaze na evidenciji bugojanskog biroa koje odlaze svakodnevno. Cifre su veće od 1000 osoba godišnje. Situacija je slična i u općini Jajce koja ima približne podatke iz biltena kao i Bugojno.

Nažalost, sve više je primjetno u Bugojnu da živi sve manji broj osoba osim ljetnih mjeseci kada je to grad za ne prepoznati koji je zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji, po noćnom životu u Srednjobosanskom kantonu.

Pokušajte se sjetiti ko je od vaših bliskih srodnika napustio Bugojno u posljednjih godinu dana, iznenadit ćete se.

Predsjednik dugogodišnje vladajuće stranke SDA Bakir Izetbegović je nedavno otkrio šokantan podatak kako je BiH u posljednjih 10 godina napustilo 228 230 mladih, dok je u 2018. i 2019. godini BiH napustilo 50 000 osoba godišnje.

Ono što je također porazno u cijeloj situaciji jeste odlazak medicinskog kadra, a nakon što je u Bugojnu sa radom počeo i medicinski smjer od školske godine 2017/2018, pomenuti učenici pohađaju 3. razred dok će prvi maturanti završiti ovaj traženi smjer naredne 2021. godine što će tek onda pokazati odliv medicinskog kadra iz Bugojna s obzirom da je nedavno 7 djevojaka iz Bugojna sa završenom medicinskom školom u Travniku napustilo Bugojno i otišlo u Njemačku raditi.

U jednu ruku odlazak mladih je plus za njih zbog bolje egzistencije ali veliki minus za bugojanske privrednike koji sve teže pronalaze radnika pa i sa povećanom platom.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/