Proglas Lige muslimanskog svijeta

# https://www.zekataxi.com/

Liga muslimanskog svijeta (Rabita) je izdala Proglas u kojem je potvrdila obavezu pridržavanja međunarodnih principa, normi i običaja koji nalažu poštivanje suvereniteta svake države i neuplitanje u njena unutarnja pitanja koja su uređena njenim ustavom, pravilima i pravnim procedurama. A da ne govorimo o drugim stvarima koje su također obavezujuće – neurušavanje vrijednosti povjerenja i međusobnog poštovanja na kojem se temelje odnosi među državama.

Dalje u Proglasu Rabite stoji: Izlazak iz ovih zakonskih okvira kojima se uređuje etika međunarodnih odnosa se, pored ostalog, reflektuje u smislu pogrešne procjene na osnovu informacija čija analiza ne izlazi iz domena jednog te istog izvora. Time se uveliko daje prostora za urušavanje političke svijesti i udaljava od onoga što je neophodno, od mudrosti i logike, i zapada se u ralje očitih grešaka, shodno – prije svega – diplomatskom opisu.

Potom, Proglas Rabite potvrđuje osudu onoga što je izdala kanadska vlada čime se upliće u unutarnje stvari Kraljevine Saudijske Arabije koja je uređena svojim ustavom i pravosudnim sistemima i alatima koji jamče prava i čije procedure su javne i otvorene prema svakom. Ona se povodi za drugim legitimnim državama i zakonima u svojim neutralnim i pravičnim odlukama.

Proglas Rabite je potvrdio i pravo Kraljevine Saudijske Arabije da donese čvrstu odluku spram grubog, ishitrenog i nezapamćenog diplomatskog poteza i njegove sadržine, a što se ne može pravdati bilo kakvim diplomatskim izgovorom.

Proglas nadalje ukazuje na stvari koje su specifične za Kraljevinu Saudijsku Arabiju od čega je islamski vjerozakon (Šerijat) koji ne prihvata bilo kakvo cjenkanje ili dodavanje obzirom na njegov opis da je to stalan i potpun zakon i ustav koji ima svoj zaseban identitet i osobenost kojom precizira koncepte i okvire prava i sloboda kojih se valja pridržavati. Isto tako važno je pomenuti i preuzete obaveze Kraljevine da brine i da se pridržava međunarodnih povelja, načela i običaja.

U Proglasu Rabite dodaju da svaka država ima pravo da poduzima neophodne mjere shodno njenom ustavu i neovisnim pravilima i pravnim alatima čime će osigurati poštivanje njenih zakona igarantovati svoju sigurnost i integritet uz brigu o svim legitimnim pravima i slobodama nad kojima brinu njeni nadležni organi koji su neovisni i čiji rad je transprentan. Sve treba da se odvija shodno pravnom poretku svake civilizovane države.

Prema Rabiti, a glede njene zadaće da prati islamska pitanja i shodno njenom pravilniku i odgovornosti spram islamskih naroda, ovdje su u pitanju svjedočenja o pravima koja dolaze od nekoliko svjetskih organizacija i institucija, vladinih i civilnih, čiji standardi su upitni i koji su zapali u ozbiljne greške naslanjajući se na jedan izvor i kojekakve improvizacije te time postali žrtva hotimičnog prekršaja.

Proglas završava izjavom da će zemlja poput Kraljevine Saudijske Arabije koja kroz svoju dugu historiju uživa međunarodno povjerenje i kredibilitet, zbog njene mudrosti i svjesnosti biti još više privržena svojim unutarnjim vrijednostima i načelima koja regulišu sistem njenog postojanja štiteći se od vanjskih parazita koji joj žele nauditi.

https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponuda_tehnike/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o