„Privredni razvoj i suvremeni kriminalitet’ tema 2. znanstveno-stručne konferencije Sveučilišta/Univerziteta VITEZ

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Sveučilište/Univerzitet ‘VITEZ’ organiziralo je 2. znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom ‘Privredni razvoj i suvremeni kriminalitet’.  Uz profesore iz oblasti ekonomskih i pravnih znanosti sudjelovali su i predstavnici UIO BiH te srednjobosanskog kantonalnog MUP-a.

Moderator Konferencije, prof.dr. Jusuf Kumalić, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Sveučilišta/Univerziteta VITEZ,  naglasio je kako je strategija ovoga Sveučilišta razvijanje znanstveno-stručnog rada  s ciljem praćenja i prilagođavanja okruženju. „Danas imamo veoma lošu sliku ekonomskog stanja, nezaposlenost  iznad 45% te sistemsku korupciju kao poseban problem u BiH  koja se, prema procjenama, kreće na razini od milijardu i pol KM. Najveća korupcija je u oblasti javnih nabavki, ali je prisutna i u svim ostalim segmentima društva te je ozbiljna prijetnja rastu i razvoju te prilivu stranih investicija“, kazao je prof. Kumalić dodajući kako je održavanje ove Konferencije i davanje većeg akcenta znanstveno istraživačkom radu, doprinos  rješavanju spomenute problematike. Dekan Fakulteta pravnih nauka, prof.dr. Mile Matijević istaknuo je kako tema gospodarskog kriminaliteta zaslužuje posebnu pažnju i predstavlja jedan od ključnih problema u BiH. „Danas je najveći dio kriminalnih radnji u gospodarstvu legaliziran, gotovo ozakonjen. Gospodarski kriminal svojevrsni je organizirani kriminalitet, ušao je u sve pore društva,  statističkih podataka  o  gospodarskom  kriminalitetu nema jer na razini BiH takvu statistiku nitko ne vodi. Nismo dorasli pokretanju i vođenju efikasne istrage u oblasti gospodarskog kriminala. Sudski postupci, presude i krajnji efekt  otkrivanja i procesuiranja djela gospodarskog kriminala na ovim prostorima je porazan“, izjavio je prof. Matijević naglašavajući kako mora postojati profesionalna orijentacija  tijela za provedbu zakona usmjerena na rad i edukaciju te poštivanje znanstvenog i stručnog rada institucija koje daju doprinos borbi protiv  svakog vida kriminala pa tako i onog u oblasti gospodarstva.

U radu Konferencije sudjelovali su i prof.dr. Kadrija Hodžić koji je izlagao na temu  Fiskalni pluralizam i ekonomski razvoj  BiH, zatim ispred UIO BiH dr.sc. Amir Karalić  s temom Porezna evazija u sustavu neizravnog oporezivanja i njen utjecaj na gospodarski rast, a veliko zanimanje privuklo je i izlaganje o zakonskim okvirima za koruptivna djela u BiH te o djelovanju cyber terorista na Internetu kroz publicitet i propagandu, kao globalnoj prijetnji  svjetskom gospodarstvu,  o čemu je govorio dr.sc. Vladica  Babić.

Među brojnim izlagačima bile su i Dženeta Lušija, studentica IV. godine Fakulteta poslovne ekonomije te  Dženita Golub i Envera Halilčević, sa V. godine FPE, koje su tom prilikom prvi put javno izlagale svoje prve objavljene radove.

Sveučilište/Univerzitet ‘VITEZ’

DSC_1004

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o