Prisustvovala Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović: Otkrivena spomen ploča s grbom Bosne i Hercegovine

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kupuj-pametno-kupuj-domace/

Spomen-ploča s grbom Bosne i Hercegovine otkrivena je danas u Memorijalnom centru u Mauthausenu kod Linza, a postavljena je u znak sjećanja na građane BiH koji su pali kao žrtve fašizma. Od otvaranja Memorijala Mauthausen sve države Evrope, osim BiH dosad, imaju spomen-ploču u tom kompleksu. Za postavljanje ploče za bh. žrtve zaslužan je Savez logoraša u BiH i Centar savremenih inicijativa Austrije. Spomen-ploču su otkrili ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko i predsjednik Saveza logoraša Jasmin Mešković, a događaju su prisustvovali i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić te brojni članovi Saveza logoraša u BiH.

Spomen ploča postavljena u Mauthausenu predstavlja sve žrtve BiH, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost. Ploča je sačinjena po propisanom standardu; od crnog kamena s bijelim uklesanim slovima i grbom BiH, širine 80 centimetara i visine 60 centimetara. Tekst na spomen ploči, koji je ispisan na bosanskom i njemačkom jeziku, glasi:

“U znak sjećanja na građane i građanke Bosne i Hercegovine, Koji su pali kao žrtve fašizma. Samo Ljubav može ugasiti mržnju, Samo dobro može odbiti zlo. Nikada se neće ponoviti, Samo ako pamtimo!”

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/