Prevareni malinari udružuju svoje snage uzvikujući: Ne damo malinu ispod 3,5 KM

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Alisa Skalić Mujinović se obratila profesorici Šeherzadi Delić za pomoć, ispred proizvođača malina, smatrajući da će profesorica Delić učiniti sve da se sazna prava istina.

Dobar dan,

javljam vam se ispred proizvođača malina, kojima su otkupljivači ostali dužni novac  za preuzete maline. Zašto se vama javljam? Zato, jer znam da ste spremni pomoći, pa makar to bila pomoć u vidu medijske podrške putem portala, portala koji nisu podložni manipulaciji pojedinaca, a kakvih je danas većina. RTV USK-a kada radi reportažu o problemu sa izvozom malina, navode, kako su ogromne količine malina u hladnjačama Itd. Istina je puno veća, malina se prodaje, izvozi, a malinarima prodaju priče. INA firma koja je već isplatila novac za prodanu malinu, ali u Krajini Vrganj, Krajiska malina,Relax, samo zavlače ljude. Kako sam i sama proizvodjač malina u 2016. godine imala sam problem sa naplatom tako da jos nismo isplaćeni, ali eto, mogu reci da smo mi skoro sve izvukli tj. naplatili, problem je sa kantonalnim poticajima koji su uplaćeni jednom dijelu proizvodjača, a drugi čekaju usvajanje budžeta a zna se kakva nam je vlast.

Da stvar bude gora, puno malinara nije uopće dobilo novac za prodatu malinu i već šest mjeseci čekaju na isplatu od otkupljivača, nažalost, mnogima je to jedini izvor prihoda i žive od toga. Svoj proizvod su prodali, ali ono na “teku” i sad gladuju nemaju za račune, nemaju za djecu, a o predstojećoj sezoni i pripremi malinjaka da ne pričam! Nije u redu da mediji poput RTV USK-a izlazi javno samo sa jednom stranom price tj. samo pričom otkupljivača. Vrlo dobro znamo koliko je malinarstvo zaživjelo na našem kantonu, ali i cijeloj BIH ali nažalost sa vrha države nemamo podršku, a otkupljivači nas iskorištavaju tj. iskorištavaju seljake! Mnogo je malinara koji se ne educiraju, nisu školovani, a to ovi i te kako koriste.Velik nas je broj ( malinara ) koji se počinju buditi. Nigdje u svijetu nema da prodate svoj proizvod i onda čekate i molite za svoj novac!!

Također, problem dolazi u 2017.godini a ovo što rade je najava za 2017. godinu. Pojedini portali su pali tako nisko da šire propagandu da straše malinare da će u 2017. godini cijena maline biti od 1,4 – 2 KM a na žalost sve to urgiraju otkupljivači koji žele uplašiti narod, koji je u malinarstvu vidio jedinu svijetlu tačku, pa ih pripremaju na mizeriju, ali neka ne zaborave da nas ima svakakvih i školovanih, koji će progovoriti za sve one koji su se školovali pa zbog takvih poput njih ne mogu doći do posla, ali evo, zemlja Bogom dana, ne žalimo se, hoćemo raditi. Neka nas ne diraju, neka puste da radimo jer mi smo pošteni!

6y6k9kpTURBXy8wNzc5ZWMzNTcyMzE0NDA0NDQ1MDhmYzM5ZTM3YmFlZC5qcGeRlALNBLAAwoGhMQI

Ja bih vas molila ako možete urgirati na neki portal da objavi članak u kojem će pisati da se malinari udružuju sve više i da najavljuju, da neće prodavati malinu u 2017. godini ispod 3,5 KM i da traže da im se isplate maline za 2016. godinu jer su zaista prešli sve mjere. Spremni su na sve za svoju djecu, za svoj novac, teško zarađen. Ja Vas zaista molim Šeherzada, jer stvarno mislim da ste u službi građana koji se bore da prežive a ne u službi kriminalaca…

Hvala Alisa.

Usk24.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/