Preliminarni rezultati lokalnih izbora: SDA ostaje najjača politička stranka u BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Kada su općine u Kantonu Sarajevo u pitanju, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Sarajlić je u izjavi za Faktor izjavio da očekuje najmanje sedam načelničkih pozicija u ovom kantonu

Stranka demokratske akcije (SDA) će nakon održanih lokalnih izbora, vjeruje šef Izbornog štaba te stranke Halid Genjac, zadržati status najjače političke stranke u BiH. Ta očekivanja Genjac zasniva na ukupnom broju glasova koje je te stranka dobila, te na broju načelničkih pozicija i broja vijećnika.

– Izbori su prošli uglavnom u miru, bez nekih većih incidenata, osim u Stocu. Naprimjer, već se zna da u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima izabran načelnik iz SDA. Rezultati poprilično uvjerljivo, sa velikom prednošću, najavljuju pobjedu načelnika u Zenici. U Općini Centar u Sarajevu dobro stojimo – kazao je Genjac.

Slična očekivanja ima i Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je u razgovoru za Faktor nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta kazao da je zadovoljan do tada prikupljenim informacijama.

– Očekujemo da ovi izbori budu povoljni za SDA i očekujemo da najveći broj načelnika u BiH budu načelnici iz naše stranke, odnosno koalicije SDA – SBB – izjavio je Zukić.

Kada su općine u Kantonu Sarajevo u pitanju, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Sarajlić je u izjavi za Faktor izjavio da očekuje najmanje sedam načelničkih pozicija u ovom kantonu.

– Mi smo u kampanju ušli sa šest od devet načelničkih pozicija, a u kampanji smo u gospodinu Ibri Berilu iz Trnova dobili i sedmog. Mislim da ispod tog rezultata SDA neće ići. Od devet načelnika, nadamo se da ćemo imati svih devet. Idemo i na većine u općinskim vijećima jer nema načelnika bez stabilne općinske većine – kazao je Sarajlić.

U prilog ovim tvrdnjama idu do sada obrađeni podaci, koji govore da kandidati koalicije SDA – SBB vode u osam od devet sarajevskih općina, izuzev Općine Stari Grad za koju podaci do trenutka pisanja ovog teksta nisu obrađeni. Kandidati pomenute koalicije, prema preliminarnim rezultatima, vode u 28 općina u Federaciji BiH.

Izbori u Srebrenici: Očekujemo pobjedu Ćamila Durakovića

Šef Izbornog štaba SDA Halid Genjac je, suprotno informacijama kandidata srpskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, poručio kako je pitanje izbora načelnika te općine daleko od riješenog.

– Srebrenica je vrlo komplikovana za obradu jer tamo imamo tri kategorije birača, u odsustvu poštom, iz inostranstva i lično. Prema podacima koje mi dobijamo, rezultati su tijesni. Međutim, kad se svi rezultati saberu, ipak je očekivati pobjedu gospodina Durakovića – kazao je Genjac.

(Nedim Pobrić/Faktor.ba/Foto: Muhidin Živojević)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/