Predsjednik Rukometnog saveza FBiH Asim Šahman: Naš je rukomet kao sport na dnu, moramo naći model rješavanja problema

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Novi predsjednik Rukometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine Asim Šahman za Oslobođenje kaže da se rukomet u BiH nalazi u pat-poziciji i da je teško procijeniti kada bi se situacija mogla poboljšati.

– Mi ćemo naredne sedmice imati sastanak u okviru federalnog saveza, gdje će biti prisutni predstavnici kantonalnih saveza, kao i predstavnici RS Herceg-Bosne i vjerujem da ćemo tu odrediti smjernice djelovanja i ono što možemo uraditi, kako bismo našli izlaz iz ove situacije. Tražit ćemo, naravno, i sastanak sa predstavnicima RS Republike Srpske da bismo vidjeli na koji način možemo izaći iz ove krize. Da li možemo bar privremeno riješiti problem, pa zakazati početak takmičenja. Nakon ove posljednje skupštine 21. jula nalazimo se u pat-poziciji, gdje niko od članova Skupštine i članova upravnih odbora, kako entitetskih, tako i državnog saveza, ne može tačno reći šta nas čeka u budućnosti, kaže nam Šahman.

On je istakao da se nada da će elitna takmičenja u BiH početi na vrijeme, kao i entitetski šampionati, a kazao je da svi ljudi u bh. rukometu moraju zajedno naći način model prevazilaženja krize.

– Najiskrenije se nadam da će i muška i ženska Premijer liga početi na vrijeme i da ćemo naći model kako da krenemo s takmičenjima. Imamo obavezu i moramo naći način da to napravimo, kao i da našim timovima obezbijedimo put u Evropu, jer je sada sve zaustavljeno, mislim na registraciju igrača prije svega, kaže Šahman i dodaje:

– Moram biti iskren i reći da ima viška političkih stavova, vjerovatno jer se nalazimo u izbornoj godini. Primjer za te stavove je da sam želio da imamo zajedničku Prvu ligu kako bismo poboljšali kvaliteti, ali tu su čvrsti stavovi da to ne može. Rezervna ideja je da Federalna liga bude jedinstvena i radit ćemo na tome da se to uradi od sezone 2019/20.

Prvi čovjek federalnog rukometnog saveza odnedavno je došao na tu funkciju.

– Mene je ponukao rukomet, ali nisam znao, niti sam očekivao da ćemo se naći u ovakvoj situaciji. Ja sam želio da poboljšamo rad sa mladim kategorijama. Na osnovu turnira Rukomet je moja budućnost u Bugojnu, gdje sam glavni organizator, tačnije, na osnovu iskustva gdje je naša reprezentacija dosta slabija u odnosu na ostale. Razlog toga su slabi formati omladinskih takmičenja i zato sam želio da se uključim u rad saveza, rekao je Šahman i dodao:

– Žao mi je što se bavimo ovakvim stvarima, umjesto da se borimo za dobro rukometa. Naš je rukomet kao sport na dnu. Trenutno se igra Evropsko prvenstvo za igrače do 20 godina, a nas nema nigdje, što je jako žalosno.

oslobodjenje

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o